Šikmá veža v Pise sa prestala nakláňať: Dokonca sa trochu narovnala

Slávna veža v talianskom meste Psa sa prestala nakláňať, dokonca sa o kus narovnala vďaka inžinierskym prácam, ktoré majú túto stredovekú pamiatku a jednu z hlavných talianskych atrakcií zachrániť.

"Veža v Pise je stabilná a jej naklonenie sa trošku znížilo," oznámil tím odborníkov, ktorý dohliada na priebeh reštauračných párc a neskorú románsku zvonicu 17 rokov monitoruje.

Profesor inžinierstva na univerzite v Pise Nunziante Squeglia, ktorého citujú talianske médiá, uviedol, že odklon veže vysokej 54,4 metra od zvislej osi sa znížil o štyri centimetre. Odklon je teraz o pol stupňa menší než na prelome tisícročia.

"Je to ako by sme jej z veku ubrali dve storočia," konštatoval ďalší z odborníkov tímu, profesor Salvatore Settis.

Stavba mramorovej zvonice začala v roku 1173. Kvôli ílovitému podložiu sa značne nakláňala už v čase, kedy bolo dokončené tretie poschodie a trvalo takmer storočie, než sa v stavbe pokračovalo.

Zdroj: Facebook

​V tom čase získala aj ďalšiu "vadu na kráse": vtedajší stavitelia sa v snahe eliminovať vplyv vratkých základov rozhodli najvyššie poschodie podložiť. Veža sa tým mala "dorovnať", ale to sa nepodarilo - zvonica už nebola len naklonená, ale aj prehnutá. Až v 14. storočí mohli robotníci na vrchol usadiť najťažší zo všetkých siedmich zvonov, ktorý vážil tri a pol tony. Veža bola nakoniec dokončená okolo roku 1350 (s náklonom 2,1 metra).

Zvonica sa ale nakláňala ďalej a na začiatku 90. rokov minulého storočia sa od zvislej osi odchyľovala o viac než päť stupňov, teda o 4,5 metra. V tom čase odborníci presadili jej uzavretie.

Následujúce záchranné práce v rokoch 1993 až 2001, počas ktorých bolo podložie spevnené, rovnako ako veža, viedli k zmenšeniu náklonu zvonice o 44 centimetrov. Náklady prác agentúra AFP vyčíslila na 28 miliónov eur.

Klenot talianskej architektúry stojí na námestí Piazza dei Miracoli v Pise, kde sa nakláňajú všetky budovy, žiadna ale natoľko ako slávna pamiatka. Veža slúži ako zvonica susednej baziliky Panny Márie.

Chorvátsko prišlo o ikonickú pláž: Zlatý roh ohol víchor

Známy výbežok Zlatý roh (Zlatni rat) so slávnou plážou na chorvátskom Brači už nevyzerá tak, ako ho poznáte. Zasiahla totiž matka príroda. Silné vetry a deväťmetrové vlny prehádzali kamienky a úplne zmenili tvar výbežku.

Zdroj: ČTK