Známy výbežok Zlatý roh (Zlatni rat) so slávnou plážou na chorvátskom Brači už nevyzerá tak, ako ho poznáte. Zasiahla totiž matka príroda. Silné vetry a deväťmetrové vlny prehádzali kamienky a úplne zmenili tvar výbežku.

Známa pláž Zlatni rat či Zlatý roh sa nachádza na ostrove Brač neďaleko dedinky Bol. Ide o turisticky veľmi frekventované miesto, na svojich stránkach sa jej fotografiou chváli nejedna cestovná kancelária. Nie nadarmo jej návštevu odporúča väčšina sprievodcov, ktorí sa na Dalmátske pobrežie špecializujú.

Tento prírodný úkaz dlhý 630 metrov tvoria guľaté kamienky a v hlavnej sezóne sa na jeho ploche vraj nachádza aj päťtisíc rekreantov. Zaujímavosť pláže netkvie len v tom, že ako mys čnie do mora, ale napríklad aj v tom, že počas roka často vplyvom vĺn mení svoj tvar. Niekedy ľahko na juh, inokedy na sever. A práve kvôli deväťmetrovým vlnám a silnému vetru s rýchlosťou až 120 kilometrov za hodinu, ktorý Dalmáciu nedávno zasiahol, smeruje teraz jeho špička silno doprava a tvorí takmer pravý uhol.

To, samozrejme, neuniklo pozornosti cestovateľov a fotografov a zvláštne zábery inokedy takmer dokonalého útvaru začali kolovať internetom. A práve tam sa teraz vedú vzrušené diskusie o tom, či chorvátska pýcha a zároveň ochranná známka tamojšieho turizmu nie je nadobro zmenená.

Miestni ale situáciu upokojujú. Podľa nich ide o bežný úkaz a pláž počas pár dní opäť naberie svoju starú podobu. Po zime sa na ňu nahrnú ďalšie a ďalšie davy turistov. Medzi nimi napríklad tiež surferi, ktorí pláž vyhľadávajú kvôli silnejšiemu vetru, ktorý na nej fúka. Pozrieť sa sem ale môžete aj vy. Vstup na Zlatý rok je zadarmo, platené je len parkovisko, ktoré ale nestojí veľa. Podľa posledných správ stojí asi 3 eurá na deň. Užiť si tu môžete horúce slniečko, priezračne modrú vodu a v neposlednom rade aj miestnu architektúru alebo sto rokov staré borovice, ktoré poskytnú príjemný úkryt.

Raj na zemi v Mexiku: Uprostred Karibského mora a palmového lesa

La Valise Tulum leží na skutočne nádhernom mieste našej planéty. Palmový les tu končí v Karibskom mori, neďaleko biosférickej rezervácie Sian Ka'an, najväčšej mexickej chránenej oblasti.

Zdroj: CNC