V Istanbule otvorili prvú časť obrieho letiska: Onedlho bude najväčšie na svete

Turecký prezident Erdogan otvoril v Istanbule prvú časť nového letiska. To nahrádza doterajšie Atatürkovo letisko, ktoré bude uzavreté v decembri. Práve dokončovaná stavba aktuálne obslúži približne 90 miliónov cestujúcich za rok, po dokončení by to malo byť až 200 miliónov. Stane sa tak najväčším letiskom na svete.

​Slávnostné otvorenie sa konalo symbolicky 29. októbra v deň 95. výročia vzniku Tureckej republiky, samotné letisko začne ale v bežnej prevádzke fungovať až od decembra tohto roku. Zatiaľ bude otvorená len jeho časť, zvyšok bude v roku 2020. Dovtedy by malo byť vybudované aj metro pre dopravu cestujúcich z 35 kilometrov vzdialeného Istanbulu.

Nové letisko nahradí doterajšie, ktoré sa už nedalo s ohľadom na jeho polohu blízko mesta ďalej rozširovať. Po dokončení zvládne za rok odbaviť až 200 miliónov cestujúcich, čím sa zaradí na prvú priečku. Tú teraz drží letisko v americkej Atlante so 104 miliónmi, nasledované Pekingom s necelými 96 a Dubajom s 88.

Celý megalomanský projekt budí značné kontroverzie ako svojou veľkosťou, tak aj dopadom na životné prostredie, ktorý je podľa ochrancov prírody veľmi zlý. Stavbu tiež sprevádzali najrôznejšie stávky a podľa úradov od začiatku prác na letisku v roku 2015 zomrelo na stavenisku asi 30 osôb.

Vieme, na ktorých letiskách sa najlepšie vyspíte

Na jednom letisku budia podriemkávajúcich odvážlivcov a na druhom majú pre unavených cestujúcich špeciálne miestnosti. Vďaka hlasovaniu na stránke Sleeping in Airport sa teraz môžete dozvedieť, ktoré sú tie letiská, kde čakanie na let v noci nie je vyslovene utrpením.

Zdroj: CNC