Svetoznámu rímskokatolícku baziliku v Barcelone navštívi ročne 4,5 milióna turistov.

Bazilika Sagrada Familia v Barcelone, dostala stavebné povolenie 136 rokov po položení základného kameňa po tom,  čo miestna samospráva a príslušná cirkevná nadácia dosiahli dohodu po dvoch rokoch rokovaní – uviedlo minulý piatok niekoľko španielskych denníkov.

Zodpovedná nadácia bude v nasledujúcich desiatich rokoch splácať mestu 36 miliónov eur. Mestská správa sa na oplátku zaviazala vydať potrebné povolenia v prvom štvrťroku roku 2019.

Mesto zo získaných financií investuje 22 miliónov eur na rozvoj siete verejnej dopravy, čím sa vytvorí priame podzemné spojenie medzi metrom a bazilikou za 7 miliónov eur. Ďalšie 4 milióny eur vynaloží na rozvoj miest v bezprostrednej blízkosti baziliky Sagrada Familia a 3 milióny na čistenie a udržiavanie čistého priestoru počas desiatich rokov.

So 4,5 miliónmi návštevníkov je Sagrada Familia najpopulárnejšou pamiatkou v Španielsku, v súčasnosti ale bojuje s problémom neustálych davov v okolí baziliky.
Zdroj: Shutterstock

​Dohoda, ktorú mestská správa označila za „historickú“, ale nerieši všetky problémy. Podľa pôvodných plánov mala k bazilike viesť široká cesta, ktorej vybudovaniu bránia dva veľké bytové komplexy.

Hlavný architekt Jordi Faulí sa tiež koncom septembra vyjadril, že budovu presne plánujú dokončiť tak, ako to navrhol svetoznámy dizajnér Antonio Gaudí.

Dokončenie prác na bazilike plánujú v roku 2026, pri príležitosti stého výročia smrti Antonia Gaudího. Najvyššia centrálna veža s rozmermi 172,5 metra bude hotová o štyri roky.
Zdroj: Shutterstock

​Bazilika, ktorá je symbolom katalánskeho modernizmu s gotickými a secesnými prvkami, má v súčasnosti osem dokončených veží. O osem rokov by ich mala mať osemnásť.

Základný kameň baziliky bol položený v roku 1882. O rok neskôr prevzal jej výstavbu katalánsky architekt Antoni Gaudí, ktorý ňou bol posadnutý. Všetko znova a znova prerábal a v roku 1910 opustil ostatné práce a sústredil sa len na výstavbu baziliky. Žil samotársky, značne asketicky a v úplnej oddanosti svojej umeleckej práci, nikdy sa neoženil. Dňa 7. júna 1926 utrpel ťažké zranenia pri zrážke s električkou, keď sa zahľadel na baziliku - zomrel o tri dni neskôr. Kvôli svojmu chudobnému odevu bol považovaný za žobráka, identifikoval ho až kaplán chrámu Svätej rodiny. V tom čase bola dokončená len štvrtina budovy, veža a východná fasáda.

Sagrada Familia je dnes jedinou nedokončenou umeleckou pamiatkou sveta. Spolu s ďalšími prácami Antoni Gaudího je zapísaná na zoznam UNESCO. V novembri 2010 bol chrám vysvätený pápežom Benediktom XVI.

Fantastický chrám v Thajsku: Vyobrazenie neba a pekla ešte nikdy nebolo takéto detailné

V Thajsku, v provincii Chiang Rai sa nachádza špeciálny budhistický chrám. Vat Rong Kun, čiže Biely chrám, ktorý je úplne celý poskladaný z malých, bielych kúskov skla, s bohatou dekoráciou. Chrám navrhol ešte v roku 1997 výtvarný umelec Chalermchai Kositpipat.

Zdroj: ČTK