Fantastický chrám v Thajsku: Vyobrazenie neba a pekla ešte nikdy nebolo takéto detailné

V Thajsku, v provincii Chiang Rai sa nachádza špeciálny budhistický chrám. Vat Rong Kun, čiže Biely chrám, ktorý je úplne celý poskladaný z malých, bielych kúskov skla, s bohatou dekoráciou. Chrám navrhol ešte v roku 1997 výtvarný umelec Chalermchai Kositpipat.

​Chrám je jedným z najnavštevovanejších turistických miest. Pôvodný kostol má oveľa väčšiu históriu, len bol v tak zlom stave, že ho bolo nutné zrekonštruovať. Pre absenciu zdrojov dostal miestny umelec Chalermchai Kositpipat za úlohu spraviť rekonštrukciu kostola na vlastné náklady. Podľa vlastných predstáv.

Prestavba trvala desať rokov a výsledok je ohromujúci. Ako keby sa pred vami objavili nebo a peklo. Chrám sa skladá v duchu Jin a Jang z obrovského množstva detailov, z ktorých každý malý prvok a scéna majú svoj význam. Pre bežného smrteľníka je to nádherný poznávací výlet do budhistického učenia.

Zdroj: Bored Panda

​​K Bielemu chrámu vedie most cez malé jazierko a pred ním sa nachádza okrúhly priestor, z ktorého trčia ruky. Tie symbolizujú ľudské utrpenie. Akoby ste prechádzali peklom.

Hneď ako most prejdete, ocitnete sa v stave smrti a znovuzrodenia, kde už nie je žiadne utrpenie. To je v podstate cesta ku šťastiu známa z budhistického učenia, ku ktorej najskôr musíte musí prekonať túžby, pokušenia a utrpenie.

Zdroj: Bored Panda

​​Na rozdiel od tradičných budhistických budov, na stenách kostola máte možnosť vidieť dobro a zlo vo farebnom a modernom zobrazení vo forme fresiek. Nájdete tu aj prvky so silným odkazom na pop kultúru v podobe obrazov inšpirovaných Batmanom, Spidermanom, Elvisom a Iron Manom. Na zadnej stene chrámu je zlatá freska Budhu.

Okrem toho sa tam nachádza aj zlatá budova, ktorá slúži ako miesto na odpočinok. Zatiaľ čo Biely chrám symbolizuje ľudské vedomie, zlatá budova predstavuje telo - pretože zlato symbolizuje svetské túžby a peniaze.

Pozrite si galériu

Akoby tento zlatý most vo Vietname držal vo vzduchu kamenný boh

Tento most v juhovýchodnej Ázii odovzdali len pred pár týždňami, ale už sa medzi miestnymi obyvateľmi a turistami stal obľúbenou atrakciou.

Zdroj: Bored Panda