Tajomné londýnske podzemie: Čo všetko sa skrýva pod britskou metropolou?

Podzemné poštové železnice, stanice duchov či rímske kúpele a amfiteáter. Londýn turistom neponúka len tuctové pamiatky, pravý poklad sa ukrýva v jeho podzemí. Na návštevníkov, ktorí sa neboja tmy a špiny, tu čaká to pravé dobrodružstvo. Tak si nasaďte čelovku a pozrite sa, čo tu nájdete.

1. Podzemná "stanica duchov"

Zdroj: Facebook

​Down Street, British Museum, Aldwych alebo St Mary's. To sú názvy len hŕstky londýnskych opustených staníc metra. Celkovo sa tu nachádza 49 "staníc duchov" a miestny dopravný podnik príležitostne pre záujemcov usporadúva ich prehliadky. Aldwych (otvorený v roku 1907 ako Strand Station) fascinuje návštevníkov zrejme najviac, keďže sa doteraz zachoval vstup do stanice z povrchu. Jedno z nástupíšť bolo zrušené v roku 1914 a celá stanica sa uzavrela v roku 1994. Veľkú obľubu žne aj medzi filmármi - nakrúcali sa tu napríklad filmy V ako Vendeta, Superman 4 alebo 28 týždňov potom.

2. Katakomby na cintoríne v Kensal Green

Zdroj: Facebook

​Cintorín v Kensal Green je jedným z najstarších anglických verejných pohrebísk. Prvý pohreb sa datuje do roku 1833, pohreby i kremácie sa tu však konajú dodnes. Málokto ale tuší, že sa tu nachádza sieť chodieb, ktorá umožňuje prístup do katakomb.

3. Londýnska poštová železnica

Zdroj: Facebook

​Viac než trištvrte storočia fungovala 21 m pod ulicami Londýna poštová železnica. Bola to prvá elektrifikovaná, ľuďmi neriadená železnica na svete, ktorá bola v prevádzke od roku 1927 do 2003. Na svojom vrchole prepravovala štyri milióny listov denne 22 hodín denne na trase dlhej 37 kilometrov. Železnica leží ľadom viac než 10 rokov, no napriek tomu sa ju hŕstka inžinierov snaží udržiavať. Vďaka nim je možné si tu zarezervovať 15-minútovú jazdu rýchlosťou 12 kilometrov za hodinu.

4. Tunel pre opatrovateľky

Zdroj: Facebook

​Blízko Crescant parku sa nachádza veľmi nezvyčajný podchod zvaný "Nursemaids' Tunnel" (Tunel pre opatrovateľky). Ide o raný príklad podchodu spájajúci záhrady Crescent parku a záhrady Swuare parku na druhej strane ulice Marylebone Road, ktorá ich rozdeľuje. Asi v polovici tunela je možné vidieť oblúk tunela londýnskeho metra vedúceho priamo pod Marylebone Road. Záhrady parky sú súkromné, ale každoročne sa otvárajú pre verejnosť počas víkendovej udalosti Open Garden Squares.

5. Stratené rieky Londýna

Zdroj: Facebook

​Londýn má mnoho stratených riek, ale zrejme najznámejšia je rieka River Fleet, ktorá prichádza z dvoch prameňov v parku Hampstead Heath a vinie sa pod štvrťami Camden, Holborn a King's Cross až do Temže. V rímskych a anglosaských časoch bola rieka niekoľko desiatok metrov široká a mlynári, mäsiari, garbiari, pivovarníci, ale aj obyčajní ľudia na nej boli závislí. V priebehu rokov, ako Londýn rástol a zanášal sa odpadkami, sa rieka zmenšila. Koncom 19. storočia bola rieka kompletne zahrabaná a zvedená do podzemných kanálov. Návštevníci môžu počuť jej prúdenie z mnohých miest, napríklad z Ray Street alebo Clerkenwell. Riečka ústi do Temže pod Blackfairs Bridge.

6. Väznica v Clerkenwell

Zdroj: Facebook

​Žalár v centre Clerkenwell bol vybudovaný v 17. storočí ako väznica, ktorú tvoril okrem iného aj tucet podzemných krýpt. Počas druhej svetovej vojny budova slúžila ako úkryt pred náletmi, ale potom sa na ňu zabudlo až do roku 1993, kedy bola prerobená na múzeum. Väzenie sa ale v roku 1999 pre verejnosť zatvorilo a dnes slúži len na výnimočné udalosti. Podľa návštevníkov vraj v miestnostiach straší.

7. Rímsky amfiteáter

Zdroj: Facebook

​Londýn bol pod nadvládou Ríma asi pätinu celej svojej histórie. Okolo roku 43 nášho letopočtu Rimania založili Londinium a má sa zato, že tu v priebehu 30 rokov postavili drevený amfiteáter, ktorý bol potom zrekonštruovaný na začiatku 2. storočia. Jeho pozostatky sa odhalili počas prestavby umeleckej galérie Guildhall v roku 1985, čo ponúklo fascinujúci náhľad na krvavé a barbarské divadlo rímskeho Londýna. V tom čase sa tam vošlo viac než sedemtisíc divákov, ktorí na poschodových laviciach pod šírym nebol sledovali zápasy divokých zvierat a popravy kriminálnikov.

8. Churchillove vojnové kancelárie

Zdroj: Facebook

​Práce na kancelárskych priestoroch priamo pod ulicou Whitehall sa začali v roku 1938. Plne funkčnými sa stali o rok neskôr a v prevádzke boli až do roku 1945, kým neboli opustené po japonskej kapitulácii. Obsahovali štyri hlavné izby - Churchillovu spálňu a študovňu, telefónnu miestnosť, miestnosť pre mapy a zasadaciu miestnosť. V roku 1940 tu položili 1,5 metra silnú vrstvu betónu, známu ako "The Slab" (Doska), ktorá mala poskytnúť ochranu miestností pri bombových útokoch zvaných "Blitz". Po vojne sa miestnosti stali nadbytočnými a ministerstvo práce po roku 1945 prevzalo zodpovednosť za ich údržbu. Teraz je z priestorov múzeum pre verejnosť.

9. Krypty pod Waterloo

Zdroj: Facebook

​Krypty sú domovom úchvatnej scény a alternatívneho umenia. Unikátne dejisko sa rozprestiera v spleti nevyužívaných železníc pod stanicou Waterloo. Môžete tu počuť rachotenie vlakov. Usporadúva sa tu veľký počet udalostí. Betónové priestory s temným osvetlením dodávajú dramatickú atmosféru.

10. Rímske kúpele pod Billingsgate

Zdroj: Facebook

​Pod uličkami námestia Square Mile dláždenými mačacími hlavami leží bohatá rímska história, ktorá prežila 2000 rokov budovania, ohňov a bombardovanie. Vítajte v kúpeľoch Billingsgate, ktoré ležia pod ulicou Lower Thames Street. Ide o jeden z najúchvatnejších pozostatkov starého Ríma v Londýne. Kúpele objavili v roku 1848 a pre verejnosť sa otvárajú od marca do novembra každú sobotu s 45-minútovými prehliadkami.

11. Vahadlové komory Tower Bridge

Zdroj: Facebook

​Jedným z najúžasnejších skrytých miest v Londýne sú vahadlové komory Tower Bridge. Ide o miesto, kde sa pohybuje obrie protizávažie slúžiace na udržiavanie rovnováhy pri dvíhaní mostu. Tento tehlami vykladaný jaskynný priestor je pre verejnosť bežne zatvorený, otvára sa ale pri zvláštnych príležitostiach.

12. Tunel pod Temžou

Zdroj: Facebook

​Navrhol ho Marc Isambard Brunel a jeho syn. Tunel je nazývaný ôsmim divom sveta a bol otvorený v roku 1843. Vtedy sa naň prišli pozrieť ľudia z ďalekých krajov, išlo totiž o vôbec prvý tunel vedúci pod riekou. Prvý deň okolo 50 000 ľudí zaplatilo 1 penny za prejdenie 400 metrov dlhého úseku. V roku 1913 sa tunel stal súčasťou elektrickej podzemnej železnice.

13. Bar postavený z bývalých toaliet - WC Wine & Charcuterie

Zdroj: Facebook

​WC Wine & Charcuterie v parku Clapham Common nie je jediný podzemný bar v Londýne, ale ide o jeden z najlepších. Zriadenie v priestoroch bývalých toaliet slúži dnes ako miesto, kde si môžete vybrať z mnohých druhov syrov a sušeného mäsa z Veľkej Británie a celej Európy. Rovnako tak tu môžete ochutnať niekoľko typov vína, napríklad burgundské Pouilly Fuisse, čilský Rizling alebo Pinot Noir z Kalifornie.

Ďaleké Abú Zabí: Žiarivá perla púšte

Fatamorgána. Preľud v púšti. Tak neskutočne pôsobí Abú Zabí, najväčší zo siedmich častí Spojených arabských emirátov. Architektonická perla žiariaca v bielom piesku je ale skutočná a kto túži po oáze luxusu, mal by zamieriť práve sem.

Zdroj: CNC