Fatamorgána. Preľud v púšti. Tak neskutočne pôsobí Abú Zabí, najväčší zo siedmich častí Spojených arabských emirátov. Architektonická perla žiariaca v bielom piesku je ale skutočná a kto túži po oáze luxusu, mal by zamieriť práve sem.

1. Parky a pláže

Zdroj: Pinterest

​Emirát Abú Zabí má viac než 2000 udržiavaných parkov a záhrad. V nich sa nachádza vyše 1000 druhov rastlín a živočíchov. Pobrežie má dĺžku viac než 400 kilometrov, z čoho 10 kilometrov tvoria verejné pláže.

2. Stometrová duna

Zdroj: Facebook

​Vo vnútrozemí sa nachádza mesto Al Ajn. Táto oblasť sa pýši pozoruhodnou púštnou scenériou, ktorá láka turistov z celého sveta. Ide o 100 metrov vysokú piesočnú dunu Rub Al Khali.

3. Veľká mešita šejka Zayeda

Zdroj: Facebook

​Rozkladá sa na ploche 22 412 metrov štvorcových a zmestí sa do nej 41 000 veriacich. Meštia bola otvorená v decembri 2017 a je postavená predovšetkým z bieleho mramoru, ktorý je vykladaný farebnými kameňmi. V susedstve belasého monumentu je hrobka šejka Zayeda, ktorý mešitu financoval. Stála 545 miliónov amerických dolárov.

4. Bohatstvo

Zdroj: Facebook

​Abú Zabí je najbohatší zo všetkých emirátov. V 40. rokoch sa zistilo, že má ložiská ropy. Najprv sa ju pokúsili ťažiť v 50. rokoch na pevnine, ale prišlo sa na to, že tam je už vyschnutá. Ropu teda začali ťažiť v mori. Nerastné bohatstvo štát vyvážal od roku 1962 do sveta a zarobené peniaze investoval do modernizácie a rozvoja emirátu.

5. Obor medzi emirátmi

Zdroj: Facebook

​Abú Zabí sa rozkladá na ploche 80 000 kilometrov štvorcových. Je teda 17-krát väčší než oveľa známejší Dubaj a zaberá 87 percent z celkovej rozlohy Spojených arabských emirátov. Okrem toho je tiež najľudnatejší, žije tu 2,8 milióna obyvateľov. Najviac ľudí býva v hlavnom meste, ktoré sa volá Abú Zabí, na pobreží Perzského zálivu.

6. Šejk a prezident

Zdroj: Wikipedia

​Tento emirát je domovom vládnucej rodiny Al Nahyan. Šejk Khalifa Bin Zayed al Nahyan je vládca Abú Zabí a prezident Spojených arabských emirátov. Vládne od smrti svojho otca, šejka Zayeda od 3. novembra 2004. Podľa časopisu Forbes je to tretí najbohatší vládca sveta. Jeho majetok sa odhaduje na 19 miliárd dolárov.

Skryté krásy Izraela: Užiť si môžete oveľa viac než Mŕtve more a Jeruzalem

V každej krajine existujú miesta, kam sa jednoducho pozrieť musíte. V Izraeli ich je hneď niekoľko. Opomenúť by ste nemali jedno z najstarších miest sveta - Jeruzalem, prírodnú hračku - Mŕtve more a mnoho ďalších miest, ktoré vám doteraz možno zostávajú neznáme.

Zdroj: CNC