Skryté krásy Izraela: Užiť si môžete oveľa viac než Mŕtve more a Jeruzalem

V každej krajine existujú miesta, kam sa jednoducho pozrieť musíte. V Izraeli ich je hneď niekoľko. Opomenúť by ste nemali jedno z najstarších miest sveta - Jeruzalem, prírodnú hračku - Mŕtve more a mnoho ďalších miest, ktoré vám doteraz možno zostávajú neznáme.

Jeruzalem

Zdroj: ISIFA

​V meste, v ktorom sa miešajú hneď tri hlavné náboženstvá sveta, si nesmiete nechať ujsť predovšetkým neopakovateľnú atmosféru. Minúť by ste nemali slávnu Chrámovú horu, mešitu al-Aksá a Múr nárekov. Sprievodcovia vás určite nasmerujú aj na slávnu Krížovú cestu alebo na Olivetskú horu s najväčším židovským cintorínom sveta.

Tel Aviv

Zdroj: Facebook

​Mesto, ktoré sa s Jeruzalemom nedá porovnávať. Tel Aviv neoplýva históriou, ktorú poznajú ľudia takmer po celom svete, na druhej strane ale je to ekonomické a kultúrne centrum, ktoré sa dá čo do počtu kaviareň a nočných barov prirovnať k európskym metropolám. Pokiaľ predsa len zatúžite po troche dávnej slávy, vydajte sa do starobylého prístavného mesta Jaffa.

Nazaret a Betlehem

Zdroj: Facebook

​Na severe krajiny sa nachádza mesto, kde mal Ježiš Kristus prežiť svoju mladosť. V Nazarete tak môžete obdivovať krásy baziliky Zvestovania, kde mal Máriu o budúcom narodení potomka povedať sám archanjel Gabriel. Vyhnúť by ste sa tiež nemali miestu s názvom Kána Galilejská, kde došlo na prvý zázrak, a Ježiš premenil vodu na víno. V Betleheme je zase z pochopiteľných dôvodov hladným turistickým lákadlom chrám Narodenia Pána.

Mŕtve more

Zdroj: Facebook

​Jazero na pomedzí Izraela a Jordánska, ktoré je približne desaťkrát slanšie než more, je preslávené najmä svojimi liečivými účinkami. Jeho návštevu by ste tak rozhodne nemali opomenúť. Hneď vedľa neho sa totiž nachádza národný park a pevnosť Masada zapísaná na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Eljat

Zdroj: Facebook

Milovníkom vĺn a pieskových pláží sa nepochybne zapáči pri Červenom mori. Konkrétne v prístavnom meste Eljat. V meste na kraji Negevskej púšte počítajte s naozaj vysokými teplotami a chladnejším morom, ktoré ale ponúka naozaj krásny podmorský svet, takže na svoje si prídu hlavne potápači.

Cyprus: Nezabudnuteľná dovolenka na pomedzí troch svetadielov

Cyprus je hneď po Sicílii a Sardínii tretí najväčší ostrov v Stredozemnom mori. Jeho rozloha je 9251 kilometrov štvorcových. Najbližšie grécke miesto je ostrov Rhodos, ktorý leží 380 kilometrov na západ od Cypru.

Zdroj: CNC