Rozlúčili sa s kráľovským platom aj kariérou a kúpili si jachtu: Dnes zarábajú ako cestovatelia

Dan a Kika sa po dvoch rokoch spoločného spolužitia rozhodli nechať svoj starý život za sebou. Kúpili si starú jachtu, všetko predali a s dvadsiatimi dolármi na týždeň vyrazili dobývať more. Dnes ich cesty platia sponzori z YouTube a Instagramu.

Keď sa v roku 2013 Dan (30), ktorý pôvodne pochádza z malej dedinky v Skalistých horách v Kanade, stretol na univerzite v Atlante s Kikou (28), asi netušil, čo s rodáčkou z Haiti zažije. Obaja mali za cieľ vyštudovať architektúru a mali sen o dobre platenej práci a úspešnej kariére. Všetko sa ale odobralo trošku iným smerom.

Obaja zistili, že ich láka dobrodružstvo, konkrétne cestovanie na lodi. Pretože ale nemali rozhodne peniaze na novú loď, ani na hotely vo vysnívaných destináciách, rozhodli sa kúpiť 50 rokov starú plachetnicu s nefunkčným motorom, ktorú sa rozhodli opraviť. Dali za ňu približne 2500 eur a pomenovali ju Uma. "Bola to síce stará loď, ale pre nás to bolo číre zlato," spomína s dostupom času Dan.

Kým sa ale vydali na more, ubehlo nuveriteľných deväť mesiacov. Obaja totiž potrebovali školenia, certifikáty a povolenia. Nakoniec sa to podarilo a vydali sa do Karibiku. Na začiatku mal každý vo vrecku len dvadsať dolárov.

Pozrite si galériu

​Ďalší krok bol jasný. Peňazí stále nemali veľa a tak sa Dan s Kikou rozhodli založiť kanál na YouTube a instagramový účet spolu s aplikáciou Patreon, kde sa dajú získať peniaze na cesty. Už čoskoro na Patreone získali vyše 600 "Patriotov", ktorí im mesačne prispievali medzi 20 až 100 dolármi. "Náš cieľ bol mesačne zarobiť asi 1000 dolárov, vôbec sme netušili, že sa naša internetová komunita začne tak rozrastať, a sme šťastní, že môžeme naše cesty zdieľať s toľkými úžasnými ľuďmi," povedal Dan.

Teraz má ich kanál na YouTube "Sailing Uma" asi 80 tisíc odberateľov a vo videách desaťmiliónové návštevy. Nie všetko je ale vždy ružové.

Na lodi spolu žijú 24 hodín denne sedem dní v týždni a to tiež nie je pre každého. "Sme ale obaja pokojné povahy, a tak spolu dobre vychádzame," hovorí Kika. Oveľa horší zážitok im ale pripravili napríklad piráti, ktorých stretli tento rok v blízkosti Hondurasu. Ale aj to zvládli a ďalej môžu obdivovať krásy predovšetkým Karibiku, ale často aj Južnej a Strednej Ameriky.

Dal výpoveď v práci a cestuje po celom svete: Milan rád inšpiruje ľudí a zarába blogovaním

Podstúpili by ste niečo podobné? Milan sa nebál a zariskoval. Teraz je z neho úspešný bloger! Cestovateľ a bloger Milan Bardún pochádza z Bratislavy a vyštudoval záhradnú architektúru. Pracoval v marketingu a už štyri roky bloguje. Ako tvrdí, aktuálne ho živí práve blogovanie.

Zdroj: CNC