Cyprus je hneď po Sicílii a Sardínii tretí najväčší ostrov v Stredozemnom mori. Jeho rozloha je 9251 kilometrov štvorcových. Najbližšie grécke miesto je ostrov Rhodos, ktorý leží 380 kilometrov na západ od Cypru.

Ostrov Cyprus má na dĺžku maximálne 240 kilometrov a na šírku 100 kilometrov. Na východe sa rozkladá nižšie pohorie Kyreneia, na západe vyššie pohorie Troodos s najvyššou cyperskou horou Olymp (1952 metrov). Medzi nimi sa rozprestiera neveľká planina Mesaoria s hlavným mestom Nikóziou (Lefkosiou).

Cyperská príroda je veľmi rozmanitá. Návštevníci tohto malebného ostrova môžu vidieť nielen svieže elsy a zelené lúky, ale tiež krajinu pripomínajúcu vyprahnutú púšť. Jeden deň sa môžete kúpať na dlhej piesočnej pláži a druhý sa prechádzať pohorím v tisíc metroch nad morom. Dlhé pieskové pláže, ktoré ponúkajú fantastické podmienky v príjemne prehriatom mori, sú pre pobrežie Cypru typické.

Cyprus sa teší intenzívnemu stredomorskému podnebiu. Severný Cyprus so svojou miernou zimou a horúcim letom ponúka pre väčšinu Európanov ideálne podnebie. Letné dni od polovice mája do polovice októbra sú dlhé, slnečné a teplé, ideálne pre výpravy pozdĺž severného pobrežia alebo leňošenie pri hotelovom bazéne. Od decembra do februára panuje na &cypre mierne a vlhké počasie vhodné na návštevu unikátnych historických pamiatok najmä v Kyrénii.

Zdroj: Shutterstock

​​Za výlet iste stojí aj návšteva hlavného mesta ostrova Nikózie, kde sa nachádza mnoho historických pamiatok. Staré historické jadro so silnou stenou, ktoré bolo vybudované Benátčanmi ako ochrana proti tureckým nájazdom, priamo vyzýva k potulkám úzkymi uličkami medzi domami s vyrezávanými balkónmi, obed si potom môžete vychutnať v jednej z miestnych reštaurácii či kaviarní.

Babie leto na Severnom Cypre, to je nádhera. V júli a auguste síce býva veľmi teplo, v septembri, kedy je počasie priaznivejšie, vždy je nablízku typická kaviareň, ktorá vás osvieží príjemným frappé, typickou šálkou tureckého čaju alebo pohárom chladného piva. Prirodzenú reguláciu teploty na severnom pobreží zaisťuje príjemne chladivý morský vánok. Môžete tiež vystúpiť do vyššej nadmorskej výšky severcyperského horského pásma, kde je vzduch chladnejší, a dopriať si potešenie, aké ponúkajú nádherné výhľady do severocyperskej krajiny.

Severný Cyprus sa vyznačuje priaznivými cenami než jeho grécka časť, pričom úroveň poskytovaných služieb je oveľa vyššia.

Aj v druhej polovice leta vás Cyprus naláka nádherným a stálym slnečným počasím a množstvom nevšedných zážitkov, ktoré tento ostrov ponúka.

Úžasná Mallorca: Tri dôvody, prečo ostrov navštíviť na konci sezóny

Cez prázdniny na najväčšom z baleárskych ostrovov len ťažko zoženiete ubytovanie. práve na sklonku sezóny si ale môžete božské pláže užiť v dokonalom pohodlí. A dôvodov, prečo sem vyraziť práve teraz, je oveľa viac.

Zdroj: CNC