Najkrajší ostrov v Európe sa nachádza medzi Aténami a Santorini

Jeden ľudský život na to pravdepodobne nestačí, aby sme svojou prítomnosťou poctili všetky krásne európske ostrovy, ale ak sa rozhodnete pre ten najkrajší, musíte si poriadne vyberať. Čitatelia renomovaného magazínu Travel + Leisure tvrdia, že ním je grécky Paros.

Prestížny časopis sa každoročne pýta svojich čitateľov na najkrajšie, najlepšie udržiavané mestá, kúpele, ostrovy, letecké spoločnosti, výlety loďou, pláže, prírodné atrakcie a ďalšie informácie. Skúsení svetoví cestovatelia nedávno udelili imaginárnu zlatú medailu ostrovu Paros, ktorý sa preslávil svojím mramorom (z neho je aj slávna méloská Venuša) a nachádza sa v strede Egejského mora.

Zdroj: Unsplash

​Nachádza sa v srdci súostrovia Kyklady, presne na polceste medzi Aténami a Santorini a jeho približne stodevätdesiatšesť kilometrov štvorcových, obýva asi trinásť tisíc obyvateľov.

Život tam plynie v uvoľnenom a pokojnom rytme.
Zdroj: Shutterstock

​Mestá a malé dediny so snehobielymi stenami a modrými oknami si zachovali očarujúcu atmosféru typickú pre malé grécke osídlenia, ktoré ešte stupňujú dláždené labyrinty uličiek, ozdobné oblúky, kvetinové balkóny, kláštory, kostoly, vinič, pomarančovníky a granátovníky.

Zdroj: Unsplash

​Na ostrove Paros existuje vynikajúce spojenie trajektom, takže môžete ľahko navštíviť niektoré okolité ostrovy. Expedícia môže štartovať z malebnej rybárskej dediny Naousa, kde sa nachádza jeden z najkrajších prístavov v Grécku. Neďaleko odtiaľ je známy surferský raj Golden Beach a na severnom pobreží nájdete pláž Kolymbithres s jedinečnými skalnými útvarmi, krištáľovo čistým morom a piesočnými zátokami, v ktorých je západ slnka osobitnou výhrou.

Zdroj: Wikimedia
​Podľa miestnych sa kvôli bezkonkurenčnému zážitku z pláží najviac oplatí navštíviť Ambelas alebo Santa Mariu. Pounda Beach zase láka na tropickú atmosféru, neviazané párty a pulzujúci nočný život.
Zdroj: Unsplash

​Samozrejme, ostrov je bohatý aj na kultúrne pamiatky: Delian Apollo a Artemisova svätyňa nám zachovali našu históriu a jedinečný zážitok vám poskytne aj starobylá mramorová cesta, ktorá spája Lefkést a Prodromos. V pomerne zaneprázdnenom hlavnom meste Parikia s vinutými ulicami sídli aj kaštieľ z 13. storočia.

Zdroj: Shutterstock

​Paros je skutočne pekné a milé miesto. Ten, koho raz očaril svojím intímnym svetom, sa sem určite vráti. Na najkrajší európsky ostrov.

Neskutočná Sardínia: Ostrov pastierov, gurmánskych zážitkov a rozprávkových pláží

Druhý najväčší taliansky ostrov na dohľad od Korziky nie je len domovom typického ovčieho syra Pecorino Romano. Je to predovšetkým miesto, ktoré ponúka nespočetné lákadla pre všetky zmysly návštevníkov.