Neskutočná Sardínia: Ostrov pastierov, gurmánskych zážitkov a rozprávkových pláží

Druhý najväčší taliansky ostrov na dohľad od Korziky nie je len domovom typického ovčieho syra Pecorino Romano. Je to predovšetkým miesto, ktoré ponúka nespočetné lákadla pre všetky zmysly návštevníkov.

Či už radi rozjímate osamote v horách či s pohľadom upreným do krajiny posiatej stádom oviec a dobytka, alebo skôr patríte k tým, ktorí majú leto spojené s radovánkami na nekonečných plážach zvažujúcich sa do tyrkysových vĺn Stredozemného mora, na Sardínii určite nájdete cieľ svojej prázdninovej cesty. Chvíľami si môžete pripadať ako v uličkách tajomného portugalského mestečka, ochutnať vynikajúcu a rýdzu taliansku kuchyňu alebo sa poddať slnku na takmer karibskom pobreží.

Na skok k Neptúnovi

Zdroj: Facebook

​Ostrov je druhým najväčším v Stredozemnom mori. História budovala ideálne podmienky pre rozmanité ľudové umenie a remeslá, podnebie vždy prialo pastierom, ktorých stáda aj dnes môžete míňať pozdĺž ciest. Milovníci pamiatok si tiež prídu na svoje. Na obdiv je napríklad svätyňa Panny Márie z Valverde, ktorú nájdete v meste Alghero. "Malá Barcelona", ako sa mestu tiež hovorí, nijako nevybáča zo zvyšku ostrova, čo sa ponuky prekrásnych pláží týka. Neďaleko môžete žasnúť nad vápencovými skalami mysu Capo Caccio či 25 kilometrov vzdialenou kvapľovou jaskyňou Grotta di Nettuno, kam vás vezme niektorá z výletných lodí.

Zdroj: Facebook

​Skromnosť aj luxus

Hoci od roku 1948 autonómna Sardínia patrí medzi najchudobnejšie talianske regióny, napríklad pobrežie Costa Smeralda ponúka nadštandardné ubytovanie v luxusných hoteloch, prístavisko plné najmodernejších jácht a moderné lákadlá pre turistov zo všetkých kútov sveta. Všade narazíte na príjemných ľudí, ktorí sa radi pochvália svojou úrodou a dokonca, ak patria medzi prevádzkovateľov miestnych reštaurácii, vám svoje výpestky aj naservírujú. S mäsom, ovčím syrom Pecorino, rybami a, samozrejme, vynikajúcim vínom Cannonau.

Pláže, pláže, pláže

Zdroj: Facebook

​Čo ale láka na Sardínii najviac, sú kilometre a kilometre rozmanitých pláží. Nájdete zákutia s divokými vlnami i pokojnou hladinou, obklopené skalami i dunami s jazierkami, kde sa prechádzajú plameniaci. Obrazne povedané - Sardínia je supermarket s plážami. Vybrať si vôbec nie je problém. Medzi najlepšie patria napríklad Cala Sinzias, Spiaggia Bassa Trinita pri ostrove Maddalena, Monte Cogoni Beach v Chia alebo Cala Corsara v Spargi. Napríklad šnorchlovanie a lodné výlety ponúkajú Progetto Natura či Wind Sardinya Sail v Alghero.

Nechajte sa rozmaznávať

Pokiaľ sa aj rozhodnete nejaký čas stráviť v niektorom z turistických rezortov, môžete si prísť na svoje. S neustálym rozvojom turizmu ponúkajú rezorty moderné ubytovanie pre jednotlivcov, rodiny i skupiny a tiež program pre najmenších i dospelých. Na Sardínii sa páči aj motorkárom. Doprava je tam striedma, v serpentínach tak môžu motorkári bezpečne vyvetrať svoje stroje a ešte aj niečo vidieť.

Božská dovolenka na Kréte: Aby nie, keď sa tu narodil vládca olympských bohov Zeus

Pozostatky minojskej civilizácie, tradičné dedinky, vysoké hory, ale predovšetkým nádherné pláže, skvelý gyros, opojné miestne víno a pohodu navodzujúcu grécka hudba. Je naozaj mnoho dôvodov, prečo vyraziť na Krétu.

Zdroj: CNC