Božská dovolenka na Kréte: Aby nie, keď sa tu narodil vládca olympských bohov Zeus

Pozostatky minojskej civilizácie, tradičné dedinky, vysoké hory, ale predovšetkým nádherné pláže, skvelý gyros, opojné miestne víno a pohodu navodzujúcu grécka hudba. Je naozaj mnoho dôvodov, prečo vyraziť na Krétu.

1. Heraklion

Zdroj: Wikipedia/Iraklio

Hlavné a najväčšie mesto Kréty. Žije tam asi 120 tisíc obyvateľov. Na jeho východnom okraji sa nachádza jedno z dvoch miestnych letísk. V meste určite nevynechajte prístav, benátsku pevnosť, múzeum alebo trh s ovocím a zeleninou.

2. Palác Knossos

Zdroj: Wikipedia/Knossos

Centrum minojskej civilizácie leží na okraji Heraklionu. Ako vyzralo, to si návštevník môže predstaviť vďaka vykopávkam i dostavbám, ako ich navrhol archeológ Arthur Evans. Kedysi tam žilo až 8 000 ľudí. Zánik zrejme zapríčinila cunami.

3. Agios Nikolaos

Zdroj: Wikipedia/Agios Nikolaos

Jedno z najkrajších mestečiek ostrova, ktoré leží pozdĺž pobrežia, ale súčasne sa rozkladá okolo sladkovodného jazera Voulismeni, ktoré je hlboké až 60 metrov. Najatraktívnejšie je stráviť tam neskoré poludnie a podvečer.

4. Diova jaskyňa

Zdroj: Pinterest

Na náhornej plošine Lasithi v pohorí Dikté nie sú len pozostatky niektorých z 20 tisíc veterných mlynov, ale aj kvapľová jaskyňa, v ktorej sa mal narodiť a skrývať Zeus. Nachádza sa vo výške 1025 metrov nad morom a hlboká je vyše 40 metrov.

5. Elafonisi

Zdroj: Wikipedia/Elafonisi

Jednoznačne najatraktívnejšia pláž ostrova pripomínajúca tichomorské lagúny. Priezračné more tam má snáď všetky odtiene modrej a zelenej. Miesto si obľúbili aj filmári. Idylku v sezóne narúšajú davy turistov, ale miesto stojí za videnie.

6. Vai

Zdroj: Wikipedia/Vai

​Palmová pláž nechýba snáď na žiadnom prospekte o Kréte. Aby nie - zlatý piesok, more majúce až smaragdovú farbu a pahorky v pozadí. Kto ju chce vidieť z výšky, môže vyjsť na vyhliadku do výšky 25 metrov, stojí to za to. Krásny je odtiaľ aj východ slnka.

Nádherné a opomínané Chalkidiki: Doslova pravý grécky raj

Grécko sa radí medzi najpopulárnejšie destinácie, kde mnohí trávia letné dovolenky. Na svoje si tam príde naozaj každý. Grécko svojim návštevníkom ponúka krásne historické pamiatky, divokú prírodu i priezračné čisté more. A práve všetky tieto lákadlá nájdete na polostrove Chalkidiki - pomyselnom Poseidonovom trojzubci ležiacom v Egejskom mori.

Zdroj: CNC