Grécko sa radí medzi najpopulárnejšie destinácie, kde mnohí trávia letné dovolenky. Na svoje si tam príde naozaj každý. Grécko svojim návštevníkom ponúka krásne historické pamiatky, divokú prírodu i priezračné čisté more. A práve všetky tieto lákadlá nájdete na polostrove Chalkidiki - pomyselnom Poseidonovom trojzubci ležiacom v Egejskom mori.

Polostrov Chalkidiki sa preslávil svojimi troma prstovitými výbežkami mieriacimi z pevniny do vôd Egejského mora. Právom sa mu teda hovorí Poseidonov trojzubec. Chalkidiki je veľmi vyhľadávanou turistickou destináciou a ročnu ju navštívi tisíce nadšencov, ktorí s chuťou obdivujú nádherné pláže, kryštálové more, panenskú prírodu a atraktívne historické lokality.

História polostrova

Na kúzelnom gréckom polostrove Chalkidiki sa podľa archeologických nálezov usadili ľudia už pred dve sto tisíc rokmi. Chalkidiki sa sladá z troch častí: Kassandry, Sitonie a Athosu. Hlavným lákadlom tejto oblasti sú iste pieskové pláže s postupným vstupom do mora. Ak dávate prednosť leňošeniu na pieskovej pláži, vydajte sa na polostrovy Kassandra a Sitonia. Tretí cíp "trojzubca" - Athos - je totiž obývaný mníchmi. Rozhodne sa ale vyplatí zamieriť aj tam. Budú na vás čakať nádherné kláštory, užiť si môžete aj prechádzku v divokej prírode. Pokiaľ nie ste fyzicky zdatný, určite vás poteší fakt, že krásu Athosu môžete pozorovať aj z výletných lodí.

Kúpanie, pamiatky a lesy

Polostrov Chalkidiki leží vo vnútrozemí a jeho príroda je dá sa povedať panenská. Členité lesnaté kopce vyzývajú návštevníkov na horské túry. Aj tam si ale môžete požičať auto alebo skúter a krásy ostrova preskúmať na vlastnú päsť podľa vašich preferncií a časových možností. Ak dávate prednosť odpočinku s knihou v ruke, môžete si nájsť svoje miestečko na nádherných pieskových plážach.

Zdroj: Wikipedia/Chalkidiki

​Pokiaľ sa rozhodnete na Chalkidiki zavítať, určite bys te nemali prepásť návštevu mohutného komplexu skalnatých veží známeho pod názvom Meteora. Na vrchole pieskovcových skál postavili 24 kláštorov, ktoré slúžili ako domovy pre mníchov. Dnes je ale obývaných len šesť z nich. Pri návštevách týchto pozoruhodných kláštorov si môžete prehliadnuť vzácne fresky a náboženské relikvie.

Výlety po vlastnej osi

Ak sa ocitnete na Chalkidiki, nezabudnite sa pokochať krásami dedinky Ouranoupolis známej tiež pod názvom "Nebeské mesto". Na návštevu tohto mníšskeho mesta ale treba získať povolenie. Preto mnoho turistov volí ľahšie riešenie - teda vyhliadkovú jazdu loďou okolo tohto pozoruhodného miesta. Unavené telo potom môžete zrelaxovať v termálnych kúpeľoch Agia Paraskevi, ktoré oplývajú liečivou vodou zo síry.

Objavte tie najkrajšie miesta

Chystáte sa navštíviť Grécko a neviete, kam presne sa vydať? Nechajte sa uniesť krásou obľúbených letovísk, ako sú Hanioti, Polychrono a Sarti.

Hanioti

Zdroj: YouTube

Letovisko rozkladajúce sa na juhovýchodnom pobreží Kassandry. Je ideálnym miestom na odpočinok a relaxáciu pre rodiny s deťmi. Páčiť sa tam ale bude aj zamilovaným dvojiciam rôznych vekových kategórií. Romantické pláže, dlhé prechádzky pri západe slnka, k tomu vynikajúca tradičná kuchyňa. Kto by odolal?

Polychrono

Zdroj: Wikipedia/Polychrono

​Nachádza sa približne v strede východnej časti polostrova Kassandra. Toto mestečko je výlučne turistické miesto s mnohými kaviarňami, hotelmi a reštauráciami.

Sarti

Zdroj: Wikipedia/Sarti

​Toto letovisko objavíte na juhovýchode polostrova Sithonia. Horské hrebene, statné borovice, biele skaly a kryštálovo čisté more s pieskovými plážami - to je grécke Sarti. Už dlhé roky patrí k najvyhľadávanejším miestam na Chalkidiki. Na svoje si prídu aj milovníci vodných športov, ktorí si tam môžu užiť vodné lyže, potápanie, jazdu na kajakoch či windsurfing.

Jedinečná Malta: Ostrov mimo času a priestoru

Neber slovo božie nadarmo... hovorili možno aj vám vaše babičky. Ale v spojení s Maltou sa nedá povedať nič iného, než že je v skutku "božská". V tom pôvodnom i modernom význame slova.

Zdroj: CNC