Neber slovo božie nadarmo... hovorili možno aj vám vaše babičky. Ale v spojení s Maltou sa nedá povedať nič iného, než že je v skutku "božská". V tom pôvodnom i modernom význame slova.

Podľa legendy na Malte v roku 60 nášho letopočtu pristál svätý Pavol a od okamihu, kedy ostrov zbavil hadov, sa stals miestom kresťanstva. Čas tam plynie pomaly a odvíja sa podľa odbíjania zvonov v kostoloch, ktorých tam majú najviac na štvorcový meter na svete. Táto starosvätská tvár Malty nemusí vyhovovať každému, ale na kratšie poznávanie je viac než príjemná. Je nutné sa len vyvarovať opaľovaniu hore bez a návštevám kostolov v kraťasoch. Ak neporušíte podobné nepísané pravidlá, stretnete sa s milými a prívetivými ostrovanmi.

Zdroj: Facebook

​Miestni ľudia nevynechajú žiadnu príležitosť na priateľskú párty, na ktorej nesmú chýbať nakladané olivy, artičoky vylepšené cesnakovým sósom a citrónom, domáci chlieb a ovčí syr gbejna. Turistov miestni skôr či neskôr nalákajú aj na "maltský tanier", kde nechýbajú biele fazule, sušené paradajky, klobása a aby bolo jedlo farebnejšie môžu ho doplniť o pečené baklažány, marinované tekvice a kuskus. Národným pokrmom je králik na víne a poľovačky na týchto malých savcov pripomínajú vojenské ťaženie - na Malte je registrovaných asi 30 tisíc lovcov.

Zdroj: Facebook

​Návštevníkov určite zaujme katedrála svätého Pavla s obrazom Sťatie Jána Krstiteľa od Caravaggia (ako suvenír si môžete priniesť víno s etiketou z tohto obrazu), palác veľkého majstra, národné múzeum archeológie či takzvané Požehnané záhrady. Strategická poloha medzi Európou a Afrikou zapríčinila, že sa na Malte vystriedali Feninčania, Kartágijci, Rimania, Byzantínci, Arabi, Normani, Kastilčania, Francúzi aj Briti a všetci tam zanechali nejakú stopu.

Zdroj: Shutterstock

​Romantický spisovateľ Walter Scott kedysi vyhlásil, že Malta je ako sen a ak uvidíte tento ostrov z okienka lietadla skoro ráno či večer, budete iste súhlasiť. Ono mäkké svetlo premieňa kamenné pieskovcové stavby, cimburie pevnosti St. Elmo i veže kostolov v zlato, ktoré sa trblietavo blýska nad modrastým morom. Najmajestátnejšie pôsobí hlavné mesto Valetta so skalným mysom, ktorý rozdeľuje záliv na dve časti - na veľký prístav Grand Harbour a Marsamxett Harbour. Tamojšie staré mesto má na dĺžku len necelý kilometer a šírku sotva polovicu, zato je preplnené stredovekými domami s dekorovanými balkónmi ako vystrihnutými z Romea a Júlie.

Zdroj: Facebook

Z Malty sa ľahko dostanete loďou aj na susedný ostrov Gozo. Ako turista sa ale nezabudnite zastaviť pri jaskyni, kde mala zamilovaná nymfa Kalypso sedem rokov väzniť Odysea a potom pri megalitických chrámoch na výšine Xaghra. Kto ich vybudoval a prečo, dodnes sa nevie, ale archeológovia zistili, že ide o stavby staršie než slávne egyptské pyramídy.

Zdroj: CNC