Keď sa povie grécke ostrovy, väčšine ľudí sa vybaví Kréta, Rhodos alebo Korfu. Celkovo ale pobrežie Grécka lemuje asi 3000 malebných ostrovov a ostrovčekov, a tak je škoda sa pri výbere ideálnej dovolenky sústrediť len na tie najznámejšie. Preto sme vybrali tri ostrovy a jeden polostrov, ktoré síce nepozná každý, ale napriek tomu ich návšteva rozhodne stojí za to.

Kalymnos

Hoci je ostrov Kalymnos súčasťou Grécka, nachádza sa neďaleko tureckých brehov. Turistov okúzli pieskovými i kamenistými plážami a priezračným morom. Vďaka vysokému výskytu morských húb, ktoré sa priamo na ostrove spracovávajú na ďalšie použitie, láka táto lokalita tiež potápačov.

Zdroj: Facebook

​Skalnatý Kalymnos vyhľadávajú i fanúšikovia adrenalínu a aktívneho trávenia dovolenky, pretože ostrov je doslova rajom pre horolezcov, ktorí sa radi vracajú na miestne skalnaté trasy i do jaskýň. Pravdepodobne ste niekedy videli ikonickú fotografiu horolezca visiaceho zo skaly s morom za chrbtom - tá vznikla práve tu.

Karpathos

Karpathos sa nachádza na pol ceste medzi Krétou a Rhodosom, a tak je jedným z najjužnejších gréckych ostrovov. Aj keď je medzi cestovateľmi stále obľúbenejší, na rozdiel od väčších susedov ho turistická vlna zatiaľ nezasiahla príliš masívne, a tak sa môže chváliť divokou prírodou a bujnou vegetáciou.

Zdroj: Facebook

​Hľadáte tradičné grécke budovy s modro-bielymi prvkami, rozprávkové dedinky a azúrové more? Karpathos vám scenérie, ktoré poznáte len z pohľadníc, dopraje. Alebo je pre vás pri výbere prázdninovej destinácie hlavným kritériom poriadne vodné vyžitie? Karpathos ponúka vyše 130 dokonalých pláží, a tak si budete mať z čoho vyberať. A to aj v prípade, že fandíte windsurfingu.

Peloponéz

Polostrov, ktorého názov si určite pamätáte z hodín zemepisu alebo dejepisu, je ideálnym cieľom pre návštevníkov, ktorí do Grécka mieria hlavne kvôli bohatej histórii. Korint, Mykény, Sparta alebo Olympia - miesta preslávené bájami a mýtmi nájdete práve tu. Pre nadšených historikov skrátka povinnosť.

Zdroj: Facebook

Peloponézsky polostrov sa preslávil aj svojimi sadmi s pomarančovníkmi a rozsiahlymi olivovými hájmi. Vďaka svojmu členitému povrchu hosťom ponúka možnosť vydať sa na výšľap do hôr, opaľovať sa na pláži alebo si vychutnať poklady tradičnej gréckej kuchyne.

Skopelos

Skopelos bol dlhé roky jedným z mnohých nenápadných ostrovčekov v Egejskom mori. Ale to len do momentu, než ho filmári spolu s neďalekým ostrovom Skiathos vybrali ako lokáciu pre nakrúcanie filmu Mamma Mia! Snímka sa stala kasovým trhákom a malebný Skopelos hitom pre filmových nadšencov.

Zdroj: Facebook

​Povrch neveľkého zeleného ostrova, ktorý leží necelých 300 kilometrov na sever od Atén, z veľkej časti pokrývajú borovice. Medzi stromami sa ukrýva mnoho malebných kostolíkov a kaplniek, ktoré môžete preskúmať počas romantickej prechádzky.

Božská dovolenka na Kréte: Aby nie, keď sa tu narodil vládca olympských bohov Zeus

Pozostatky minojskej civilizácie, tradičné dedinky, vysoké hory, ale predovšetkým nádherné pláže, skvelý gyros, opojné miestne víno a pohodu navodzujúcu grécka hudba. Je naozaj mnoho dôvodov, prečo vyraziť na Krétu.

Zdroj: CNC