Nový Zéland chystá poplatky pre turistov: Až 35 novozélandských dolárov za vstup do krajiny

Nový Zéland prestáva zvládať príliv turistov chystá sa ich návštevy spoplatniť. Od druhej polovice budúceho roka každý turista pri vstupe do krajiny zaplatí 25 až 35 novozélandských dolárov. Výnimkou budú Austrálčania, obyvatelia susedných ostrovov a deti do dvoch rokov.

Krajinu so 4,9 milióna obyvateľmi navštívilo za 12 mesiacov do konca marca až 3,8 milióna zahraničných turistov. Takmer 39 percent z toho boli Austrálčania. Vláda predpovedá, že do roku 2024 počet návštevníkov vzrastie na 5,1 milióna.

"Na mnohých miestach naša turistická infraštruktúra praská vo švíkoch," povedal minister cestovného ruchu Kelvin Davis.

Predpokladá, že opatrenie vojde do platnosti v druhom polroku 2019.

Pozrite si galériu

Nová daň by mala krajine v prvom roku priniesť až 80 miliónov novozélandských dolárov. Vláda chce peniaze vložiť do turistiky a infraštruktúry. Súčasne požiadala novozélandskú verejnosť, aby predložila návrhy, kam by mohla finančné prostriedky nasmerovať. Novozélandská vláda tiež pred niekoľkými týždňami oznámila, že zdvojnásobí poplatok za pobyt v chatách na niektorých z najpopulárnejších turistických trás.

Fínsky ostrov amazoniek: Mužom vstup zakázaný

Pokiaľ ste muž, na ostrov Supershe Insland sa najskôr nikdy nedostanete. Tým je totiž vstup na malý kus krjainy v Baltskom mori prísne zakázaný. Autorkou iniciatívy a majiteľkou ostrova je Kristin Roth, zakladateľka feministického hnutia Supershe.

Zdroj: ČTK