Najrušnejšia medzinárodná letecká trasa: Vedie medzi Kuala Lumpur a Singapurom

Letecké spojenie medzi Singapurom a hlavným mestom Malajzie Kuala Lumpur je najrušnejšou medzinárodnou leteckou trasou na svete. Za rok od minuloročného februára uskutočnili lietadla medzi týmito mestami celkovo 30 537 letov. To je v priemere 84 letov denne.

Zoznamu 20 najrušnejších destinácii dominujú prevažne ázijské trasy. Druhá skončila tá medzi Hongkongom a Tchaj-pejom. Mimo Ázie je najrušnejšia trasa medzi newyorským letiskom LaGuardia a torontským Pearson, kde sa v sledovanom období uskutočnilo 16 956 letov.

Let medzi Singapurom a Kuala Lumpurom trvá asi hodinu. Na trase lieta mnoho nízkonákladových spoločností, ako je Scoot, Jetstar, Air Asia a Malindo Air, ale aj vlajkové aerolinky oboch krajín, teda Singapore Airlines a Malaysia Airlines. Medzi oboma mestami sa plánuje aj výstavba vysokorýchlostnej železnice.

Zdroj: Flickr

​Podľa počtu cestujúcich bola najvyťaženejšia trasa medzi Hongkongom a Kuala Lumpurom. Celkom ju využilo 6,5 milióna cestujúcich. Trasu medzi Singapurom a Jakartou využilo 4,7 milióno cestujúcich, medzi Singapurom a Kuala Lumpurom štyri milióny pasažierov.

Ani tie najvyťaženejšie medzinárodné trasy sa ale nemôžu vyrovnať najobľúbenejšej domácej leteckej trase. Tou je spojenie medzi juhokórejským halvným mestom Soul a obľúbeným turistickým ostrovom Čedžu. Vlani sa na tejto trase uskutočnilo asi 65 000 letov, čo znamená 180 cestám denne.

19 hodín v lietadle: Najdlhšia letecká linka povedie zo Singapuru do New Jersey

Singapore Airlines prevezmú titul najdlhšieho komerčného letu. Aerolinky začnú lietať na trase Singapur-Newark. Let v lietadle Airbus A350-900 ULP potrvá 18 hodín a 25 minút.

Zdroj: ČTK