Najjužnejšia časť gréckej pevniny - to je polostrov Peloponéz. Nájdete tu nielen krásne pláže, ale aj unikátne pamiatky, úchvatné mestá a jeden technický zázrak.

Peloponéz je rozsiahla hornatá oblasť na juhu Grécka. Rozdelený je na sedem provincii, pričom najznámejšia z nich je Argolida, kde sa nachádza Epidaurus, Nafplio, Argos, Mykény, Tíryns, Assini a mnoho ďalších pamiatok. Malebnosť tamojších miest v lete zdôrazňujú pomarančové a citrusové háje, figové kry, eukalypty, olivovníky a všetko, čo k tamojšej bujnej vegetácii patrí.

Samozrejmosťou sú nádherné piesočnaté i kamenisté pláže a pobrežia, more má v lete asi 24 stupňov, kúpať sa dá od konca mája do konca septembra, kedy teploty cez deň dosahujú asi 28 stupňov.

Olympia: Rodisko olympijských hier

Zdroj: Wikipedia/Olympia

​Na západe Peloponézu stojí za návštevu archeologický areál (v roku 1989 zapísaný na zoznam UNESCO), kde sa konali antické olympijské hry. Tie úplne prvé, o ktorých sa zachovali záznamy, sa datujú do roku 776 pred našim letopočtom, posledný sa tam konali v roku 394, kedy ich zakázal rímsky cisár Theodosius I.

Nafplio: Najkrajšie mestečko na Peloponéze

Zdroj: Wikipedia/Nafplio

​Jedno z najkrajších mestečiek Grécka, ktorého ústredné mramorom vydláždené námestie obklopené honosnými budovami sa nedá vynechať, rovnako ako na skale vystavenú pevnosť, ku ktorej vedie tisíc schodov. Večer láka k prechádzke romantickými uličkami.

Sparta: Zaniknutá sila

Zdroj: Wikipedia/Sparta

Kedysi to bol silný grécky štát, zoskupený zo schopných remeselníkov, obchodníkov i bojovníkov. Z pôvodného mesta ale nezostalo prakticky nič, moderná Sparta bola založená neďaleko v 19. storočí a dnes v tomto hlavnom meste kraja Lakónia žije bezmála dvetisíc obyvateľov.

Mykény: Pevnosť Kyklopov

Zdroj: Wikipedia/Mykény

​V 2. tisícročí pred našim letopočtom boli jedným z hlavných centier gréckej civilizácie a vojenskou pevnosťou. Mykénska pevnosť sa nachádzala na vrchole kopca, mohutné opevnenie z vápencových kvádrov o sile až piatich metrov sa preslávilo ako "kyklopské", pretože neskoršie generácie si mysleli, že ich mohli postaviť len jednookí mýtickí obri. Hlavný vstup do mesta tvorí Levia brána, ktorá vznikla okolo roku 1260 pred našim letopočtom.

Rio - Antirio: Most rekordman

Zdroj: Wikipedia/Rio - Antirio

​Meria 2880 metrov a v čase svojho dokončenia v roku 2004 bol najdlhším zaveseným mostom na svete. Má najväčšie a najhlbšie umiestnené základy - 50 metrov pod hladinou. Skladá sa zo štyroch veží (ani jedna nie je priamo ukotvená k položiu, len na pevninskom dne a trojmetrovej vrstve štrku "sedí"), 368 lán a mostovky.

Epidaurus: Unikátne divadlo

Zdroj: Wikipedia/Epidaurus

​Dodnes sú tam pozostatky chrámu Asklépia, snáď ale ešte viac fascinuje amfiteáter s 55 radami a dokonalou akustikou. Asklépiova svätyňa bola svojho času najväčším liečiteľským centrom, nachádzalo sa tam 160 izieb.

Grécky Karibik: Syvota ponúka more pokoja, more piesku i more pohody

Nádherné piesočnaté pláže. Pokojná atmosféra. Tradičná grécka kuchyňa. Príjemná klíma. Výhľady na okolité ostrovčeky. Pokiaľ si presne tak predstavujete ingrediencie na vytvorenie ideálnej letnej dovolenky, bude sa vám v Syvote, ktorú omýva Jónske more, páčiť. Mimochodom, často ju prezývajú Grécky Karibik.

Zdroj: CNC