Grécky Karibik: Syvota ponúka more pokoja, more piesku i more pohody

Nádherné piesočnaté pláže. Pokojná atmosféra. Tradičná grécka kuchyňa. Príjemná klíma. Výhľady na okolité ostrovčeky. Pokiaľ si presne tak predstavujete ingrediencie na vytvorenie ideálnej letnej dovolenky, bude sa vám v Syvote, ktorú omýva Jónske more, páčiť. Mimochodom, často ju prezývajú Grécky Karibik.

Meno tohto mestečka s malebným prístavom obvykle ľuďom veľa nepovie. Syvota, nachádzajúca sa na gréckej pevnine, leží v závetrí známejších ostrovov v okolí - na dohľad je Korfu, v dosahu je aj Lefkada, Kefalónia a úplne najjužnejší Zakynthos. Za návštevu stoja všetky, najrýchlejšie sa dostanete na ostrov Korfu, ktorý si v minulosti obľúbila aj cisárovná Sissi a dodnes ju tam pripomína mnoho pamiatok. Ale tiež platí - na Lefkadu sa dostanete po móle, takže pokiaľ si požičiate auto alebo motorku, za dve hodiny môžete byť na jej známych plážach.

Syvota je ideálna pre všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť. Natiahnuť sa na lehátko pod slnečníkom na piesočnatej pláži. Pretiahnuť telo v priezračne čistej modrej až tyrkysovej vode. Dopriať si chuťový zážitok v podobe tradičného gyrosu či pečeného jahňacieho, každé jedlo vrátane neodmysliteľného gréckeho šalátu zaliať väčším než malým množstvom olivového oleja a všetko potom zapiť miestnym vínom alebo pálenkou.

Zdroj: Shutterstock

​Miestne pláže

Syvota leží na malom polostrove a na výber je tam niekoľko pláží. Severne od prístavu sa nachádza Gelikos Molos, Zeri, Dei a Dei plus. Na poslednú spomenutú je to polhodinová prechádzka. Južne od prístavu nájdete pláže Karvouno, západne sa nachádza ďalšia piesočnatá pláž so všetkým vybavením. Nižšie sú pláže Zavia a hlavne Megali Ammos, podľa návštevníkov jednoznačne najkrajšia miestna pláž.

Vodným taxíkom, na požičanom člne alebo aj na šľapadle či kajaku sa dá dostať na naozaj blízke ostrovčeky s krásnymi a známymi plážami. Tou úplne najznámejšou a najbližšou je Bella Vraka, no treba počítať s tým, že sami tam nebudete.

Monumentálne skaly majestátne sa týčiace nad mestečkom Kalampaka a na nich vystavené kláštory, ktoré sú od roku 1988 na zozname Svetového dedičstva UNESCO, to je Meteora vo vnútrozemí Grécka. Od Syvoty je to asi 180 kilometrov.

Marocký Agadir: Perla na pobreží oceánu

Nie nadarmo sa Agadiru hovorí vstupná brána do severnej Afriky. Mesto omývané Atlantickým oceánom je vzdialené asi štyri hodiny letu z Viedne a oproti stredoeurópskej klíme ponúka nefalšovanú africkú exotiku.

Zdroj: CNC