Nebezpečný a úchvatný Vezuv: Objavte driemajúci vulkán aj Pompeje, ktoré zničil

Hroziaci a zároveň okúzľujúci. Vulkán Vezuv týčiaci sa nad miliónovým Neapolom už niekoľkokrát ukázal, ako dokáže zničiť všetko, čo mu príde do cesty, vrátane slávnych Pompejí. Driemajúca sopka láka milióny turistov ročne a pri výlete do Neapolu je jeho návšteva nutnosťou.

Vezus sa týči nad tretím najväčším mestom Talianska, ktorého história siaha až do 8. storočia pred naším letopočtom. Neapol bol založený gréckymi obyvateľmi tamojšej oblasti a z gréčtiny tiež pochádza názov mesta - Nea Polis v preklade nové mesto. Prvé zachované zmienky o meste pochádzajú z roku 79 nášho letopočtu, kedy Vezuv vybuchol a zničil mestá - Pompeje, Herculaneum, Oplontis a Stabie. Všetky tieto archeologické náleziská sú teraz prístupné verejnosti, väčšina turistov ale mieri práve do prvých menovaných a najznámejších Pompejí.

Zdroj: Profimedia

​Do Pompejí sa z Neapolu dostanete napríklad vlakom Circumvesuviana, pričom cesta trvá necelú hodinu. Návštevníkom sa ponúka jedinečný pohľad na archeologické vykopávky antického mesta, v minulosti pochovaného zaživa návalom niekoľkometrovej vrstvy popola, horúcej lávy a dymu. Zachoval sa pôvodný vzhľad osady tak, ako vyzerala pred dvoma tisícami rokov. Výbuch sopky totiž zastihol mesta úplne bez varovania. Ohromí vás fascinujúca umelecká výzdoba domov, nástenné maľby, bronzové i mramorové sochy a mozaiky. V mnohých domoch objavíte tiež mumifikované telá obyvateľov zachytených v okamihu ich hrôzostrašnej smrti.

Na Vezuv i do Pompejí za jeden deň

Pokiaľ sa budete chcieť vydať do Pompejí a na Vezuv počas jedného dňa, tak si sopku naplánujte na dopoludnie a do mesta zamierte až potom. Počítajte, že v Pompejách strávite bez problémov päť až šesť hodín. Vezuv a priľahlé okolie sú ale tak nádherné, že určite nebudete ľutovať, keď sa tam rozhodnete stráviť viac dní.

Na Vezuv sa môžete vydať v rámci organizovaného výletu alebo individuálne autom či peši. Pokiaľ zvolíte prvú možnosť, potom zvážte kombinovanú vstupenku s návštevou Pompejí, aby ste ušetrili. Autobusom sa na Vezuv dostanete primárne z Pompejí a Herculanea. Na peší výlet vám postačí dobrá fyzička a pre istotu si vyhraďte celý deň. Za námahu budete ale ocenení dychberúcimi výhľadmi na Neapolský záliv a priľahlé okolie.

Či sa na Vezuv vydáte tak či tak od parkoviska v 1050 metrov nad morom vás ešte čaká asi 20-minútový nenáročný výšľap ku krúteru, ku ktorému je vstupné 10 eur.

Tip: Na vrchole si môžete kúpiť spomienkové predmety a ochutnať Lacrima Cristi, víno pestované na svahoch vulkánu.

Neapol

Ospevovaný Neapol je mestom mora, slnka, umenia a dobrého jedla. Je plné úzkych uličiek s množstvom katedrál, kostolov a múzeí. Leží uprostred Neapolského zálivu, medzi sopkou Vezuv a vulkanickou oblasťou Campi Flegrei. Pohľad na mesto, ktorý sa pred vami rozprestrie z mora, patrí medzi najčarovnejšie scenérie, ktoré ste v živote videli.

V Neapole nájdete viac než tristo chrámov, dómov a kostolov. Staré mesto bolo v roku 1995 zapísané na zoznam chráneného kultúrneho dedičstva UNESCO. Prejsť toto ohromné mesto za jediný deň a navštíviť všetky pamätihodnosti rozhodne nie je možné. Vynechať by ste ale určite nemali návštevu neogotickej katedrály San Gennaro, zasvätenej svätému Gennarovi, patrónovi Neapolu, kláštora svätej Kláry či baziliky San Francesco di Paola.

Neapol je tiež známy svojimi hradmi. Na vrchole kopca Vomero sa týči hrad svätého Eliáša, priamo v zálive, odkiaľ je krásny výhľad na prístva a na Vezuv, zase môžete obdivovať Castel dell´Ovo. Odísť z Neapolu tiež nemôžete bez toho, aby ste sa prešli slávnou Španielskou štvrťou s bielizňou zavesenou naprieč uličkami.

Čo ochutnať?

Margheritu tam majú na každom roku. Taliani sami vám ale odporúčia, aby ste minuli veľké reštaurácie na námestiach, kde sa ponúka menu pre turistov a skôr zašli do niektorej z pizzérié, kam chodia miestni. Kvalita bude výrazne vyššia a cena naopak oveľa nižšia. Navštíviť môžete aj L´Antica Pizzeria da Michele, kde si margheritu dala i Julia Roberts vo filme Jesť, meditovať, milovať. Jej kvalitu miestni chvália, ale pripravte sa na to, že tu býva skoro stále plno.

Z Neapolu by ste rozhodne nemali odísť bez toho, aby ste ochutnali miestne vyhlásené sladkosti - napríklad sfogliatelle ricce (kapsy z lístkového cesta plnené ricottou) alebo baba (rumové bábovky). V ponuke takmer každého podniku tiež nájdete zákusok s názvom "ricotta e pera". Tomuto tvarohovo-hruškovému koláču proste neodoláte. Vychutnaajte si ho so šálkou silného espressa alebo cappuccina.

Rajská záhrada Capri

Každý deň vyplavujú z neapolských prístavov lode, ktoré vás za krátky čas dopravia na blízke ostrovy Capri alebo Ischia. Z ich paluby si za jazdy vychutnáte nádherné výhľady na malebné pobrežné mestečká a azúrové more okolo.

Capri je jedným z najkrajších a tiež najluxusnejších ostrovov Tyrhénskeho mora, ktorý navštevujú umelci i boháči z celého sveta. Tento skalnatý a večne zelený ostrov sa nachádza len päť kilometrov od pevniny a ľudia ho často prirovnávajú k raju, kde slnko svieti 365 dní v roku.

Do centra hlavného mesta sa z prístavu dostanete lanovkou, čo je naozaj milý zážitok. Na námestí Piazza Umberto I. nájdete mnoho obchodíkov so suvenírmi, butiky, štýlové reštaurácie a kaviarne. Zájdite sa pozrieť na slávnu vilu Jovis, postavenú rímsky cisárom Tiberiom, a nevynechajte ani "milionársku" štvrť Anacapri.

Tip: Keď vám v meste bude dlho, vydajte sa na výlet loďou do morskej jaskyne Grotta azzurra, v ktorej odraz slnečného svetla o jej steny vytvárajú magickú modrú farbu. Práve pre ňu tam denne mieria stovky turistov.

Zelená Ischia

Tento termálny ostrov bol predtým nazývaný záhradou Európy. Má sopečný pôvod, a vďaka tomu tam ešte dnes vyviera viac než sto liečivých termálnych prameňov rôznej teploty. Na Ischii nájdete aj horúce pary, prírodné sauny a čarokrásne piesočnaté pláže. Prejdite sa rozľahlými parkami a nádherne rozkvitnutými záhradami a vyskúšajte na vlastnej koži niektoré z termálnych kúpeľov. Ponúknu vám napríklad bahenné zábaly a kúpele. Liečia sa tam najčastejšie problémy s kĺbmi, reuma, zažívacie a tráviace problémy a ochorenie slinivky.

Metropolou je mesto Ischia, ktoré sa skladá z dvoch častí. Ponte je pôvodná rybárska dedinka s historickým centrom, Porto zase rušnejšie a spoločenské centrum ostrova so starým prístavom. Ubytujte sa na severe, ktorý je posiaty ovocnými sadmi, vinicami a borovými hájmi, ktoré priamo lákajú na romantické večerné prechádzky vo dvojici.

Objavte európsky Karibik: Sardínia je klenot klenotov

Večne zelenému ostrovu Sardínii sa právom hovorí európsky Karibik. Pýši sa panenskou prírodou, dlhými pieskovými plážami a morom vo farbe smaragdov. Sardínia je jednou z najluxusnejších destinácií v Európe a tiež obľúbeným cieľom smotánky z celéhreo sveta. Sardínia je označovaná za najkrajší taliansky ostrov a nie je sa vôbec čomu diviť.

Zdroj: CNC