Večne zelenému ostrovu Sardínii sa právom hovorí európsky Karibik. Pýši sa panenskou prírodou, dlhými pieskovými plážami a morom vo farbe smaragdov. Sardínia je jednou z najluxusnejších destinácií v Európe a tiež obľúbeným cieľom smotánky z celéhreo sveta.

Sardínia je označovaná za najkrajší taliansky ostrov a nie je sa vôbec čomu diviť. Nekonečne dlhé pláže sú pokryté zlatistým pieskom a more hrá krásnymi odtieňmi modrej a zelenej. Pláže Sardínie patria k najkrajším v Európe a sú často úplne nedotknuté, obklopené horami a veľakrát prístupné len z mora. Costa Paradiso, Spiaggia Tinnari, Cala Mariolu alebo obrovská pláž pri Porto Pollo sú to najmenej z miestnej krásy.

Sardínčania si krásu pláží úzkostlivo strážia pre svoje budúce generácie. Tento zabudnutý raj na zemi objavili turisti len pred sto rokmi a dnes tam trávi dovolenku hviezdny Hollywood. Na smaragdovom pobreží na severovýchodnej strane ostrova známom ako Costa Smeralda má sídla talianska smotánka i hviezdy šoubiznisu. Práve na Sardínii ponúkajú cestovky tie najluxusnejšie hotely v Taliansku vôbec. Za päťhviezdičkový hotel tam len tak necháte aj štyritisíc eur, rovnako tak sa ale na ostrove ubytujete v jednoduchých apartmánoch bez stravy aj za necelých 400 eur.

Panenská príroda

Druhý najväčší ostrov Stredozemného mora poteší tiež milovníkov prírody. Takmer 200 kilometrov pobrežia a hornaté vnútrozemie priam láka na túry. Biele dedinky postavené na tých najneuveriteľnejších miestach strmých svahov pripomínajú vtáčie hniezda. Jednou z miestnych rarít sú stáda divokých koní žijúce voľne v prírode.

Ostrov môžete preskúmať buď po vlastných, prechádzať sa botahou sieťou chodníkov pre turistov všetkých výkonových kategórií a veku, na bicykli alebo na chrbte koňa. Kone lákajú z roka na rok viac turistov, či už ide o dlhé vychádzky do horských oblastí, ktoré by v horúcom počasí neboli možné, alebo aj prechádzky v bikinách po prímorských oblastiach a plážach.

Milovníkov prírody a podmorského života nadchne napríklad park Capo Carbonara na juhovýchode ostrova, vhodný na prechádzky i potápanie, i park Asinara na severozápade ostrova, ktorý je ideálny na windsurfing. Peší turisti ocenia jeden z najkrajších kaňonov Európy Gola Su Gorropu na východnej strane ostrova, ruiny vnútri obrej jaskyne so zrúteným stropom Iscali alebo rozoklané pobrežie a plážovú jaskyňu Cala Goloritze.

Sardínia sa niekedy nazýva aj rajom piatich farieb a keď ju navštívite, pochopíte prečo. Ružová symbolizuje plameniaky a divoké kone, zelená zase lesy, žltá slnko, modrá more a oblohu a poslednou farbou je strieborná, symbolizujúca historické mesto Nora.

Zdroj: Shutterstock

​Kam sa vydať?

Cagliari

Hlavné mesto Cagliari na úplnom juhu ostrova pulzuje životom a až neuveriteľnou romantikou. Predovšetkým v historickej časti mesta s krivoľakými uličkami plnými obchodov i malých námestí s kaviarňami a reštauráciami.

Alghero

Pri návšteve Sardínie by ste si mali urobiť výlet do mesta Alghero, ktoré je obohnané stredovekými hradbami. Často býva nazývané malou Barcelonou a dodnes tam budete počuť katalánčinu. Neďaleko Alghera v útesoch na myse Cáccia sa nachádza aj slávna Neptúnova jaskyňa.

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini je významná archeologická lokalita blízko Barumini. Komplex ruín z čias okolo roku 1500 pred našim letopočtom je od roku 1997 súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Zelený raj už na prvý pohľad: Spoznajte Azory

Portugalské súostrovie Azory má so svojou bujnou vegetáciou, jazerami skrývajúcimi sa vo vulkanických kráteroch a kolóniami vorvaňov všetky charakteristiky raja pre milovníkov prírody. Turisti ho ale začali objavovať len nedávno vďaka nízkonákladovým spoločnostiam, ktoré na súostrovie začali lietať. A ich návštevou by ste určite nemali otáľať, ide totiž o ideálne miesto na dovolenku v ktoromkoľvek mesiaci v roku.

Zdroj: CNC