Portugalské súostrovie Azory má so svojou bujnou vegetáciou, jazerami skrývajúcimi sa vo vulkanických kráteroch a kolóniami vorvaňov všetky charakteristiky raja pre milovníkov prírody. Turisti ho ale začali objavovať len nedávno vďaka nízkonákladovým spoločnostiam, ktoré na súostrovie začali lietať. A ich návštevou by ste určite nemali otáľať, ide totiž o ideálne miesto na dovolenku v ktoromkoľvek mesiaci v roku.

Azory tvorí deväť ostrovčekov rozosiatych v Atlantickom oceáne takmer 1500 kilometrov od brehov Portugalska a nájdete tam hotové kráľovstvo farieb. Od tyrkysových vĺn omývajúcich pobrežie až k jasne zeleným údoliam s rozkvitnutými krami hortenzií. Krajina plná kopcov, polí a pastvín, na ktorých sa pasú stáda kráv, husté lesy, vyhasnuté vulkány, nedotknutá príroda a azúrové more... Azory ale uchvátia nielen zarytých milovníkov prírody. Môžete podnikať niekoľkodňové treky divočinou, kúpať sa, preskúmať jaskyne, loziť po skalách, surfovanie alebo napríklad pozorovať veľryby. Milovníkov potápania zase nesklame skutočne bohatý podmorský život.

Azory? Ideálne počasie celý rok

Zdroj: Shutterstock

​​Aj keď počasie tam nie je také teplé ako v Portugalsku, v mori sa dá kúpať od jari až do jesene. Na ostrovoch nájdete spolu 26 sopiek na čele s obrovskou Mount Pico, ktorá stúpa do výšky 2300 metrov. Mnoho sopiek je podvodných, ale žiadny strach, všetky sú nečinné. Posledný výbuch bol v roku 1957 a našťastie nemal na svedomí žiadne obete.

Medzi jednotlivými ostrovami sa prepravíte loďou alebo letecky. Životné tempo miestnych je o poznanie pomalšie, než na aké sme zvyknutí. Z toho všetkého vyplýva, že Azory sú perfektným miestom na oddych, načerpanie energie a hlavne na nezabudnuteľné zážitky.

Kvetinový Faial

Zdroj: Shutterstock

​​Ostrov Faial je známy aj ako "modrý ostrov", a to vďaka mnohým krom rozkvitnutých hortenzií pozdĺž ciest. V prístave Horta sa vám naskytne nádherný výhľad na sopku Mount Pico, ktorá leží priamo na protiľahlom ostrove. Môžete sa k nej dostať prenajatou loďkou a vystúpiť na kopec až hore ku kráteru.

Pokiaľ sa rozhodnete zostať v meste, zájdite na obed do tamojšej najpopulárnejšej reštaurácie Peter´s Café Sport alebo do netradičnej Canto da Doca, kde si sami môžete opiecť plátok čerstvej ryby alebo vybraného mäsa na lávových doskách. Objednajte si národnú delikatesu - ryžu s chobotnicou alebo grilovanú tresku a nezabudnite ochutnať miestny vynikajúci syr.

Po jedle sa môžete vydať na prehliadku sopky Capelinhos, ktorá pred viac než päťdesiatimi rokmi vybuchla a zničila celú rybársku obec. Erupcia po sebe zanechala ohromujúci pohľad. Celým miestom sa môžete prejsť a nájdete tam aj múzeum, kde je udalosť podrobne opísaná a zdokumentovaná.

Terceira a jej jaskyne

Zdroj: Shutterstock

​Ubytujte sa v nádhernom meste Angra, ktoré leží uprostred dychberúcej krajiny. Najúchvatnejšie panoramatické výhľady na útesy a celé južné pobrežie sa vám otvoria zo sopky Monte Brasil, tak neľutujte námahu, ktorú musíte vynaložiť, a určite tam podniknite výlet.

V Ponta dos Biscoitos nájdete pre zmenu zmes čiernych skál sformovaných do prírodných bazénov, ku ktorým sa v hlavnej sezóne schádzajú davy turistov.

Na ostrove nájdete štyri jaskyne, za návštevu stojí Algar a Carvao. Hlbokým tunelom prejdete do stredu obrovského vulkánu plného obdivuhodných kvapľov a ďalej ku kúzelnému podvodnému jazeru, ktoré vzniklo z dažďovej vody.

Vidiecku atmosféru nasajete v Quinta do Martelo, kde si pochutnáte na špecialitách z pece vykurovanej drevom. Veľkým lákadlom Azorov je pozorovanie veľrýb (žije ich tam viac ako 20 druhov) a delfínov na šírom mori. Výlety za nimi môžete podniknúť zo všetkých hlavných ostrovov.

Sao Miguel - krajina jazier

Zdroj: Shutterstock

​​Impozantný ostrov Sao Miguel je domovom kráterových jazier a tiež najväčšieho mesta Azorov - Ponta Delgada - s rušným prístavom. Ulice mesta sú vydláždené unikátnymi mozaikami z čierno-bielych kameňov.

Keď sa pri svojich potulkách dostanete do dedinky Furnas, určite sa vykúpte v obrovskom termálnom bazéne, ktorého teplý prameň pochádza z parku Terra Nostra. Hovorí sa, že má takmer zázračné liečebné účinky.

A keď už tam budete, doprajte si piknik na brehu jazera Furnas. Tam prichádzajú celé rodiny, skupiny priateľov i miestni kuchári uvariť svoje jedlá priamo na horúcich sopečných plynoch zo zeme. Kovové hrnce jednoducho vložia do jamy, odkiaľ horúci plyn vyviera. Dusené mäso z takéhoto hrnca je proste vynikajúce.

Ďalším kráterovým jazerom je Fire, od ktorého vyjdete kľukatou cestičkou ďalej na vyhliadku, aby ste si pohodlne prehliadli ďalšie jazero Siedmych miest. V skutočnosti to sú ale dve jazerá - jedno modré a druhé zelené. Azorská legenda hovorí, že vzniklo zo sĺz dvoch milencov, ktorí sa museli rozísť. Jeden z nich mal oči zelené, druhý modré. Je to romantický príbeh, ktorý dokresľuje celé kúzlo Azorských ostrovov.

Holanďania dobre vedia, prečo sa starajú o tieto stavby

Niektoré na svojich miestach stoja od roku 1700.

Zdroj: CNC