Pokiaľ vás niekedy lákalo vidieť na vlastné oči morský vír alebo maelstrom, pravdepodobne nenájdete lepšie miesto než je morská úžina Saltstraumen v Nórsku.

Kúsok nad polárnym kruhom a tridsať kilometrov od mestečka Bodø sa otvára úžina Saltstraumen. S dĺžkou troch kilometrov a šírkou stopäťdesiatich metrov nepatrí k "naj" úžinám na svete, ale napriek tomu sa preslávila - ako prírodná továreň na vodné víry. Tých je tam niekoľkokrát denne nespočetne, a menšie lode majú čo robiť, aby úzkou uličkou medzi nimi vôbec prešli. Väčší vír by totiž mohol loď aj s posádkou bez problémov zhltnúť, alebo jej prinajmenšom poriadne znepríjemniť cestu.

Zdroj: Shutterstock

​Škatuľky hýbte sa

Saltstraumenská úžina je v podstate najväčšia a najsilnejšia vírivka na svete. Spája totiž more a fjord. Pri odlive a prílive sa vodné masy na oboch stranách snažia vyrovnať, výškový rozdiel hladín je chvíľami až celý jeden meter. Vzniká prúdenie, počas ktorého sa 400 miliónov kubíkov morskej vody presúva úžinou v rámci niekoľkých hodín. Keď sa potom také množstvo vody v úžine začne miešať, vznikajú prekrásne i desivé morské víry. Tie najväčšie z nich majú v priemere až desať metrov a siahajú päť metrov hlboko. Mnoho ľudí láka taký vír preskúmať. Na niš také ale ani nepomyslite! Bez riadneho potápačského vybavenia a istenia by išlo o samovraždu. Neveríte? Keď profesionálni potápači víry skúmali, vodné prúdy ich vliekli cez tri kilometre pod vodou.

Keď víry neboli

Okolie Saltstraumenskej úžiny priťahovalo ľudí už v časoch dávno minulých. V tamojšej oblasti objavili archeológovia rybársku dedinku starú desaťtisíc rokov. Ide teda aj o jeden z najstarších archeologických nálezov v Nórsku. V tom čase tam ale tak silné morské víry neboli, dokonca by ste nenašli ani Saltstraumenskú úžinu. Tá vznikla zhruba pred troma tisícami rokov, keď sa vynorila škandinávska pevninská doska. Skrz novú úžinu sa do oblasti začalo dostávať veľké množstvo planktónu, vďaka ktorému je v oblasti dodnes mnoho rýb. Čo sa názvu Saltstraumen týka, nemá nič spoločné so soľou, ako by sa mohlo zdať. Salten je jeden z krajov v Nórsku a straumen alebo straum sa dá preložiť ako prúd. Je to teda Saltenský prúd.

Fínsky ostrov amazoniek: Mužom vstup zakázaný

Pokiaľ ste muž, na ostrov Supershe Insland sa najskôr nikdy nedostanete. Tým je totiž vstup na malý kus krjainy v Baltskom mori prísne zakázaný. Autorkou iniciatívy a majiteľkou ostrova je Kristin Roth, zakladateľka feministického hnutia Supershe.

Zdroj: CNC