Klimatické zmeny ohrozujú svetové pláže: Slávna Maya Bay bola dočasne uzatvorená

Póly bez ľadu. Oceány bez kyslíka. A v neposlednom rade pobrežia bez pláží. Práve tak by jedného dňa mohla vyzerať naša planéta.

Väčšina ľudí sa domnieva, že ide o hudbu vzdialenej budúcnosti, pretože hladina morí stúpa veľmi pomaly. Skutočnosť je však taká, že k erózii pláží dochádza už v súčasnosti. Niektoré krajiny sa preto rozhodli vybrané pláže uzavrieť, aby zabránili ešte väčším škodám.

Napríklad thajská vláda nedávno oznámila, že na dobu štyroch mesiacov turistom zneprístupní slávnu Maya Bay, ktorá sa nachádza na ostrove Koh Phi Phi Leh a na ktorej sa natáčal úspešný dobrodružný film Pláž s Leonardom DiCapriom. Tamojšie koralové útesy totiž nutne potrebujú nejaký čas na zotavenie. A čím je oceán teplejší, tým dlhšie proces regenerácie trvá.

Zdroj: Shutterstock

​K tomuto nepopulárnemu opatrení sa žiaľ museli uchýliť aj iné ostrovy v juhovýchodnej Ázii - a to napriek jeho negatívnemu vplyvu na miestnu ekonomiku.

Dotyčný problém sa, samozrejme, netýka len juhovýchodnej Ázie. Z výsledkov minuloročnej štúdie U.S. Geologic Survey vyplýva, že ak urýchlene nezačneme niečo robiť, počas nasledujúceho storočia kvôli erózii zmiznú dve tretiny pláží v južnej Kalifornii.

Do roku 2100 sa môže hladina morí zvýšiť o 0,2 až 2 metre (v závislosti od toho, ako veľmi sa Zem bude ohrievať), čo by mohlo byť dostatočné na pohltenie väčšiny pláží po celom svete.

Benátky sú na suchu: Gondoly sa váľajú v bahne

Akoby Paríž prišiel o Eiffelovku, Rím o Koloseum, Praha o Hrad či Bratislava o Slavín. Rozmary počasia spôsobili, že talianske Benátky sú v suchu a z tamojších svetoznámych kanálov zostali len zabahnené korytá.

Zdroj: CNC