Akoby Paríž prišiel o Eiffelovku, Rím o Koloseum, Praha o Hrad či Bratislava o Slavín. Rozmary počasia spôsobili, že talianske Benátky sú v suchu a z tamojších svetoznámych kanálov zostali len zabahnené korytá.

Hladina vody v kanáloch v posledných týždňov klesá. Na vine je kombinácia niekoľkých faktorov: chladného počasia, vysokého tlaku a malých zrážok - nepršalo už týždne - v kombinácii s nedávnym supersplnom, ktorý značne ovplyvnil odliv.

To všetko zapríčinilo, že na mnohých miestach sa hladina dostala až 70 centimetrov pod sezónny priemer. Gondoly, ktorými sa ročne odvezie väčšina z asi 15 miliónov turistov, ktorí do romantického mesta na lagúne zavítajú, tak uviazli v bahne.

Zdroj: Facebook

​Je to trochu paradox, z dlhodobého hľadiska totiž majú Benátky opačný problém. Každý rok mesto postihne až päť povodní a navyše sa pomaly, ale nezadržateľne potápa. Dôvodom je nielen stúpajúca hladina svetových oceánov, ale aj tektonické dosky. Tá Jadranská, na ktorej Benátky ležia, sa totiž tlačí pod pohorie Apenín, čo spôsobuje pohyby v zemskom podloží.

Tempo poklesu mesta sa zrýchľuje, teraz sú to asi 2 milimetre ročne. Odhaduje sa, že v priebehu minulého storočia poklesli voči okolitej morskej hladine o 23 centimetrov a do roku 2032 by to mohlo byť o ďalších 8 centimetrov.

Aby sme vás trochu rozveselili, pozrite si, ako vyzerali Benátky v 19. storočí.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC