Najrýchlejšie rastúcim miliónovým mestom sveta je čínske Pej-chaj

Číňania stále bohatnú, mohutne obchodujú so svetom a nesmierne radi cestujú. To všetko silno ovplyvňuje aj rýchly rast mnohých miest v najľudnatejšej krajine sveta.

Podľa odborníkov je jedným z vôbec najrýchlejšie rastúcich miest na planéte juhočínsky prístav Pej-chaj. Za posledných dvadsať rokov sa počet jeho obyvateľov zvýšil až o 30 percent a boom sa v tomto smere ešte zrýchľuje.

Odborníci predpokladajú, že mesto Pej-chaj by v nasledujúcich rokoch by mohlo v prípade obyvateľstva rásť až o desať percent ročne. Mesto sa nachádza na juhu autonómnej oblasti Kuang-si na brehu Tonkinského zálivu a okrem krásnych pláží ide aj o dôležitý prístav, ktorý má podobne ako mnoho miest v tejto oblasti Číny aj svoj priemyselný park, ktorý podporuje veľkú expanziu vo vývoze tovaru.

Zdroj: News.cn

​V súčasnosti má 1,7 milióna obyvateľov, preto je v Číne považované za "malé" mesto. Láka ale stále viac migrantov z vnútornej Číny a stále sa rozširujú aj služby pre turistov. Za rok tam príde okolo 7 miliónov návštevníkov.

Podľa berlínskej spoločnosti Datawrapper je to v súčasnosti najrýchlejšie rastúce mesto sveta.

Podľa Datawrapperu rastú čínske mestá v priemere šesťkrát rýchlejšie než napríklad Londýn a až dvadsaťkrát rýchlejšie než New York.

Pej-chaj je tiež súčasťou novodobej Hodvábnej cesty, ktorej čínska vláda hovorí iniciatíva "One belt One road". Tá nevedie len do Európy, ako o tom stále u nás počúvame, ale tiež má svoje námorné trasy, ktoré začínajú práve v južnej Číne. Krajina chce s jej pomocou podstatne zvýšiť svoj globálny vplyv.

Najdrahšie miesta na život: Rebríček ovládla Ázia a Európa

Najdrahším mestom na život je tento rok už piatykrát za sebou Singapur. O druhé a tretie miesto sa delí Zürich s Parížom. V prvej desiatke najdrahších miest dominujú miesta v Európe a v ázijskom Tichomorí.

Zdroj: CNC