Najdrahším mestom na život je tento rok už piatykrát za sebou Singapur. O druhé a tretie miesto sa delí Zürich s Parížom. V prvej desiatke najdrahších miest dominujú miesta v Európe a v ázijskom Tichomorí.

Japonské mestá Tokio a Osaka vyradila z popredných miest nízka inflácia. Pritom ešte v roku 2013 bol život v Tokiu najnákladnejší. Za posledný rok sa Tokio prepadlo o sedem priečok na 11. pozíciu. Do prvej desiatky sa dostalo Sydney, ktoré sa posunulo o štyri priečky na desiate miesto, a vyššie postúpili tiež Oslo, Ženeva, Zürich a Kodaň.

Zásadnou príčinou týchto posunov je menová inflácia. Pre slabý dolár nie je medzi prvými desiatimi žiadne mesto USA. Najvyššie z nich je na 13. mieste New York a 14. miesto má Los Angeles, ktoré sa prepadli z minuloročnej deviatej a jedenástej pozície. Na rozdiel od doláru, ktorý vlani oslabil voči všetkým desiatim popredným menám, euro o 14 percent spevnilo. Napriek tomu je z eurozóny v prvej desiatke len Paríž, kde pomer ceny a hodnoty porovnateľný s inými európskymi mestami ponúka len alkohol, tabak a doprava.

Jediným zástupcom Blízkeho východu je medzi najdrahšími mestami Tel Aviv. Doprava je tam ale o 79 percent drahšia než v New Yorku. Hoci je Ázia oblasťou najdrahších miest na svete, sú tam tiež niektoré z najlacnejších - indické Bengalúru, Čennaí a Dillí a pakistanské Karáčí. Tento rok sa k nim pridali sýrsky Damašk a venezuelský Caracas.

Zdroj: ČTK