Nedotknutá exotika: Objavte jeden z posledných prírodných rajov na Zemi

Biele pláže, azúrovo modré more, celoročné teploty okolo tridsiatky, kvalitné hotely, okúzľujúca príroda. To sú len niektoré lákadlá Zanzibaru. Deväťdňový zájazd vyjde na asi 800 eur.

Zanzibar, ktorý leží blízko rovníka, je považovaný za jedno z najkrajších afrických miest. Milovníkov oddychu poteší kvalita pláží, prehriaty Indický oceán s perfektnými podmienkami na potápanie a šnorchlovanie a tiež špičkový servis miestnych hotelových komplexov. Uvidíte aj známe plantáže s korením, najmä s klinčekmi a škoricou, vďaka čomu Zanzibaru hovoria Ostrovy korenia. Milovníkov aktívnej dovolenky zase potešia výpravy do vnútrozemia ostrova - najmä do tropických pralesov. Niet divu, že si Zanzibar obľúbil napríklad aj Bill Gates.

Historické jadro hlavného mesta Zanzibar City leží na západnom pobreží a je súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dalo by sa označiť za veľké orientálne bludisko plné úzkych, zakrútených uličiek, v ktorých sa môžete túlať celé hodiny. Neodmysliteľnou zástavkou je miesto bývalého trhu s otrokmi. Dnes je tam postavená malá katedrála, veďla ktorej stojí zvláštny pomník s kamenným súsoším otrokov zviazaných reťazami. Priaznivci legendárnej skupiny Queen sa iste radi zastavia v malom bare v prístave. Volá sa Mercury House a je skromnou pamiatkou na speváka Freddieho Mercuryho, ktorý sa v tomto meste narodil v roku 1946.

Zdroj: Shutterstock

​Kam na Zanzibare? Jasná voľba

Na polostrove Michamwi, ktorý z jednej strany omýva Indický oceán a z druhej vody zálivu Chwaka, si prídu na svoje rodiny s deťmi, zamilované páry, seniori i aktívni športovci. Pingwe je jedným z najkúzelnejších zanzibarských letovísk, ktorého kúzlo spočíva v nádherných plážach a v hotelových komplexoch citlivo vsadených do tropickej prírody. Až 40 metrov široká piesková pláž je dlhá niekoľko kilometrov a zaistí dostatok pohody a súkromia. Dá sa tam potápať, surfovať či jazdiť na vodných lyžiach. Môžete sa vydať aj na plavbu tradičnou loďkou dhow.

Ochutnajte ugali

Základom miestnej kuchyne je baranina, hovädzie alebo kozie mäso s ryžou alebo so zemiakmi, podáva sa väčšinou dusené so zeleninou. Známym pokrmom je hustá kaša z kukuričnej múky - ugali. Medzi ďalšie pochúťky patrí grilované kozie mäso - nayma choma. Nechýbajú ani plody mora a ryby. Ochutnajte údené chobotničky s pálivou chilli omáčkou. Skvelou špecialitou je n´- dizi no kastad. Ide o pečené banány (prípadne ananás), obvykle podávané s vanilkovým pudingom, okoreneným klinčekom a škoricou.

Odskok do Tanzánie

Pokiaľ vyrazíte na Zanzibar, určite by ste si nemali nechať ujsť safari v Tanzánii. Kráter Ngorongoro patrí medzi najkrajšie a najzaujímavejšie v Afrike vôbec. Sopečný kráter tvorí veľkolepé kulisy, kde sa voľne pasú zvieratá. Práve tu môžete vidieť nosorožca čierneho, obrovského slona Tusker, levy, leopardy, hyeny, gepardy, šakaly a stáda pakoňov, byvolov alebo zebier. Tiež tu žije viac než 400 druhov vtákov. Národný park Manyara je známy veľkým výskytom plameniakov, ktorí obývajú jazero. Okrem vtáctva tu žijú slony, opice, hrochy, žirafy, leopardy a levy.

Lisabon: Mesto na konci sveta, ktoré vás ohromí

Hovorí sa, že leží na konci sveta. Lisabon je najzápadnejšou metropolou Európy, mestom západov slnka a romantizmu. Je postavený na venci kopcov s neuveriteľnými výhľadmi. V romantike mu môže konkurovať len máloktoré miesto.

Zdroj: CNC