Hovorí sa, že leží na konci sveta. Lisabon je najzápadnejšou metropolou Európy, mestom západov slnka a romantizmu. Je postavený na venci kopcov s neuveriteľnými výhľadmi. V romantike mu môže konkurovať len máloktoré miesto.

Prístav plný pokladov

Jeden z najväčších prístavov, pamätajúci si veľké mená oceánskych moreplavcov ako Vasco da Gama alebo Fernão de Magalhães, vždy priťahoval aj iné národy, čo sa odrazilo v jeho architektúre a kultúre. Pamiatky svetového dedičstva a jedinečné muzeálne poklady, rovnako ako splynutie Východu so Západom v podobe moderného dizajnu a starovekého umenia, patrí medzi najväčšie zaujímavosti Portugalska.

Najväčšie oceanárium

Nenechajte si ujsť jedno z najväčších oceanárií v Európe, kde môžete obdivovať flóru a faunu rôznych oceánov našej planéty, a to v modernom areáli Parku národov pozdĺž rieky Tejo, v severovýchodnej časti hlavného mesta Portugalska Lisabonu. Vybudované bolo v rámci celosvetovej výstavy Expo 1998.

Piesočnaté pláže

Zdroj: Facebook

Neodolateľne dlhé pobrežie a pláže s bielym, jemným pieskom ohrieva slnečný svit po celý rok. Pozdĺž pobrežnej cesty sa tiahnu moderné strediská, kde sa striedajú parky, nádherné vily a hotely zo začiatku 20. storočia s prístavmi, terasami a perfektnými golfovými ihriskami.

Santa Justa

Zvezte sa neogotickým železným výťahom, ktorý patrí k reprezentatívnym ukážkam portugalskej architektúry, pričom každé poschodie je zdobené iným spôsobom. Meria 45 metrov a na poslednom poschodí je umiestnená terasa. z ktorej je krásny výhľad na starý Lisabon - Lisabonský hrad, námestie Rossio a štvrť Baixa.

Portugalské tradície

Zdroj: Facebook

​Typickým vyjadrením toho, čo znamená byť portugalský, je "fado". Stelesňuje dlhú tradíciu portugalskej ľudovej hudby a poézie, ktorej spoločným menovateľom je "ťažký údel". Aj fadu bol udelený status kultúrneho dedičstva a môžete si ho vypočuť hlavne v noci v starých štvrtiach.

Podivuhodné miesta sveta: Fingalova jaskyňa

Najslávnejšou morskou jaskyňou na svete obaľujú írske a škótske legendy a tajomstvá, ktoré inšpirovali mnohých umelcov k tvorbe skladieb a obrazov. Okrem toho vyzerá, ako by ju niekto postavil v Minecrafte.

Zdroj: CNC