Najslávnejšou morskou jaskyňou na svete obaľujú írske a škótske legendy a tajomstvá, ktoré inšpirovali mnohých umelcov k tvorbe skladieb a obrazov. Okrem toho vyzerá, ako by ju niekto postavil v Minecrafte.

​Pustý ostrov Staffa v súostroví Vnútorných Hebríd blízko Škótska je tvorený zo šesťuholníkových čadičových stĺpov, na ktorých ležia akési nadýchané kamenné nebesá. Táto nádherná hračka prírody vznikla podmorskou sopečnou erupciou pred šiestimi miliónmi rokov. Uprostred južnej hrany ostrova sa otvára gigantická 25 metrov vysoká brána do Fingalovej jaskyne. Strhujúci pohľad stojí za vznikom nejednej legendy.

Legendárna jaskyňa

Jaskyňa je pomenovaná po škótskom bojovníkovi Fingalovi, ktorého preslávil v 18. storočí spisovateľ James MacPherson vo svojej knihe Ossianove diela. Dodnes sa s istotou nevie, či taký bojovník skutočne žil. Diela majstrov z 11. storočia ale skutočne podobnú postavu muža spomínajú. Predlohou je pravdepodobne írsky obor Fionn mac Cumhail, ktorý podľa legendy spojil Írsko so Škótskom čadičovými stĺpmi, aby sa mohol stretnúť s tamojším obrom.

Zdroj: Shutterstock

​Po ich bitke sa ale väčšina cesty rozpadla a jedným z pozostatkov tejto udalosti je práve ostrov Staffa. Ako zaujímavosť ešte dodáme, že Fingal by sa dalo zo starej gálštiny preložiť buď ako biely cudzinec, alebo ako extrémne rovnovlasý. Možno, že jaskyňa svojimi rovnými stĺpmi pripomínala jeho účes a tak získala svoje meno, kto vie?

Lákadlo pre turistov i umelcov

Jedným z prvých turistov, ktorí Fingalovu jaskyňu navštívili, bol nemecký skladateľ Felix Mendelssohn. Ten, hoci neznášal more a morskú chorobu by chytil snáď aj na lodičke v bazéne, bol tak fascinovaný týmto ostrovom, že sa vydal ho navštíviť. Ihneď po návrate do najbližšej dediny potom prehovoril jedného z miestnych, aby ho pustil k jeho klavíru, aj keď bola zrovna nedeľa a v tento deň bola hra na hudobný nástroj striktne zakázaná. A práve tak vznikla skladba Hebridy inšpirovaná Fingalovou jaskyňou.

Obzrite sa!

Dnes je jaskyňa verejne prístupná, teda pokiaľ to počasie a more dovolia. Stĺpy tvoria po jednej strane jaskyne akýsi chodník kúsok nad úrovňou vody, prejsť teda môžete až na jej koniec. Odtiaľ potom pri pohľade späť uvidíte v diaľke ostrov Iona, zarámovaný vo vchode jaskyne. Skrátka kúzelné miesto.

Zdroj: Wikipedia/Fingal's Cave

​Pokiaľ budete mať niekedy cestu do Škótska, rozhodne odporúčame zastaviť sa na Staffe a vo Fingalovej jaskyni. Možno vás tiež inšpiruje k vytvoreniu famózneho umeleckého diela...

Zdroj: Shutterstock

Čo všetko ukrýva najväčšia podvodná jaskyňa sveta?

V mexickom štáte Quintana Roo bol po intenzívnom desaťmesačnom prieskume objavený najrozsiahlejší zaplavený jaskynný systém sveta. Tento fantastický labyrint podľa dostupných informácií meria vyše 347 kilometrov a mohol by nám pomôcť odhaliť mnoho stratených tajomstiev starovekej mayskej civilizácie.

Zdroj: CNC