Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOTO ukrýva najväčšia podvodná jaskyňa sveta
Zdielať na
Chill

TOTO ukrýva najväčšia podvodná jaskyňa sveta

Zdroj: Shutterstock

V mexickom štáte Quintana Roo bol po intenzívnom desaťmesačnom prieskume objavený najrozsiahlejší zaplavený jaskynný systém sveta. Tento fantastický labyrint podľa dostupných informácií meria vyše 347 kilometrov a mohol by nám pomôcť odhaliť mnoho stratených tajomstiev starovekej mayskej civilizácie.

Podľa Guillerma de Andy z National Institute od Anthropology and History, ktorý stojí na čele projektu Great Maya Aquifer, ide o ozajstný tunel času, vedúci do minulosti vzdialenej desaťtisíc až dvanásťtisíc rokov.

"Táto ohromná jaskyňa predstavuje najvýznamnejšie ponorené archeologické nálezisko na svete," uviedol de Anda. "Má viac než 100 archeologických súvislostí, medzi ktoré patria dôkazy o prvých amerických osadlíkoch, rovnako ako vyhynutá fauna a, samozrejme, aj mayská kultúra," dodal.

Takzvaný Sac Actun System bol pôvodne považovaný za dve samostatné jaskyne. Potápačom sa však podarilo preukázať, že v skutočnosti ide o jednu obrovskú kontinuálnu dutinu.

"Bolo to ako snaha sledovať žily vnútri tela. Išlo o labyrint ciest, ktoré sa niekedy spájali a niekedy rozdeľovali. Museli sme byť veľmi opatrní," komentoval to šéf prieskumu Robert Schmittner.

Pátranie ale zďaleka nie je na konci. Bádatelia sa totiž domnievajú, že Sac Actun by mohol byť spojený ešte s troma inými podvodnými jaskynnými systémami. To ale budú musieť potvrdiť alebo vyvrátiť ďalšie ponory.

Súvisiace články