Množstvo odborníkov sa domnieva, že v dôsledku klimatických zmien sa v budúcnosti niektoré oblasti našej planéty zahrejú natoľko, že už v nich nebude možné žiť. Alebo minimálne nie na povrchu.

Ak k tomu skutočne dôjde, milióny ľudí sa ocitnú bez domova a budú inklinovať k migrácii. Stále viac vedcov a dizajnových expertov však tvrdí, že lepším riešením by v takej situácii mohol byť presun do podzemia. Plynie to z článku publikovanom na serveri OneZero.

Prvé také mestečká pritom už existujú. Ukážkovým príkladom môže byť austrálsky Coober Pedy, kde sa domy bežne nachádzajú v hĺbke niekoľkých metrov pod povrchom. Vďaka tomu sú ich obyvatelia chránení pred neznesiteľnou púštnou horúčavou.

​Architekt Esteban Suárez má však víziu skutočne obrích miest s mrakodrapmi - iba otočenými hore nohami.

"Myslíme si, že by to bolo veľmi zaujímavé,"

konštatoval.

Pozrite si galériu

​Aby realizáciu tohto sna urýchlil, Suárez navrhol tzv. Earthscraper. Ten chcel pôvodne postaviť v centre Mexico City a to primárne pre osoby s nízkymi príjmami, ktoré sú nútené dlho dochádzať do práce. Menovaná metropola však jeho projekt neschválila, pretože by vraj narušila kultúrne i historicky významné miesta.

Zdroj: CNC