Zvlnený tvar pokrytý zeleňou a k tomu vonkajšie schodisko umožňujúce preskúmať všetky časti budovy vrátane strechy. To je len malá ukážka predností stavby, ktorú pre japonskú metropolu navrhol britský architektonický ateliér Heatherwick Studio.

V rámci revitalizácie tokijského okresu Toranomon-Azabudai navrhla britská architektonická spoločnosť viacero budov so zmiešaným využitím, ktoré zakladateľ ateliéru Thomas Heatherwick prirovnáva k záhradným pergolám.

Cez pergoly tečú jemne zvlnené krivky budovy bohato prerastené zeleňou. Skoro to vyzerá ako keď streknete zeleň do mestskej krajiny. Veľmi zaujímavým prvkom je vonkajšie schodisko, ktoré verejnosti umožňuje skúmať každý kúsok pozoruhodnej stavby.

Budovy vyrastú na nepravidelnom pozemku s veľkosťou asi 20 hektárov. Projekt zahŕňa aj tri veže od Clarka Pelliho. Štúdio Heatherwick bolo poverené navrhnutím nízkych budov, terénnych úprav, obchodov, verejných priestorov a námestia.

​Jadrom návrhu je 13-poschodová budova potiahnutá sklom, ktorá umožňuje prúdenie svetla do podzemných maloobchodných úrovní. Sklonená strecha sa zbieha v úrovni terénu a je posiata terasami, ktoré umožňujú výhľad na okolitú zeleň.

Po štyroch rokoch projektovania je výstavba projektu konečne v plnom prúde. Stavba by mala byť hotová na jar roku 2023.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC