Minimalistický dizajn nemusí pôsobiť odťažito. Príkladom môže byť domov, ktorého päťboký tvar evokuje detskú kresbu domu. Pretiahnutý rodinný dom navrhol ateliér Filipe Saraiva Arquitectos na pozemku obklopenom farmami a s krásnym výhľadom na hrad Ourém v Portugalsku.

Architekt navrhol dom pre seba a svoju rodinu. Počas projektovania sa nechal inšpirovať detskou kresbou. Finálny dizajn potom dal domu klasickú modernú siluetu.

Predná pergola sa tiahne z interiéru a stáva sa prirodzeným rozšírením domu. Približne v polovici sa drevené lamely rozostupujú a prirodzené svetlo prúdi medzerami do krytého priestoru.

Fasádu prednej časti domu pokrývajú sklenené tabule, ktoré do interiéru púšťa dostatok svetla. Guľaté podstavce kaskádovito zostupujú z pergoly do priestoru s posedením a potom na cestu do vedľajšej záhrady.

Exteriér je obložený prefabrikovanými panelmi z čierneho betónu, ktoré vyžadujú malú údržbu a pomáhajú štruktúre splynúť s okolím.

Nápaditý je tiež vnútrajšok domu. Hneď za vstupnými dverami je miestnosť, z ktorej si môžete pozrieť jedno z áut majiteľov. Na druhej strane domu sa totiž nachádza garáž, do ktorej je vidieť cez sériu okien. Hlavný obytný priestor domu je otvorený a má veľkoformátové okná, ktoré siahajú od podlahy k stropu. Vnútorné nádvorie ponúka súkromie a zároveň púšťa do domu dostatok slnečných lúčov.

Pozrite si galériu

Architekt navrhol minimalistický moderný dom vnútri starobylej skaly

Kamenný dom môže vyzerať inak, než sme zvyknutí. Namiesto skladania jedného kameňa k druhému sa dá obydlie vytvoriť priamo vnútri kameňa. Príkladom je House Inside a Rock (v preklade dom vnútri skaly) od architekta Ameyho Kandalgaonkara, ktorý sa nechal inšpirovať skalnými hrobkami Mada'in Saleh v Saudskej Arábii.

Zdroj: CNC