Kamenný dom môže vyzerať inak, než sme zvyknutí. Namiesto skladania jedného kameňa k druhému sa dá obydlie vytvoriť priamo vnútri kameňa. Príkladom je House Inside a Rock (v preklade dom vnútri skaly) od architekta Ameyho Kandalgaonkara, ktorý sa nechal inšpirovať skalnými hrobkami Mada'in Saleh v Saudskej Arábii.

Architekt navrhol moderný dom zasadený do obrovskej skaly. Stavba sa kameňu prispôsobuje ako čínska skladačka. Celková forma je najlepšie badateľná z vtáčej perspektívy. Za minimalistickou fasádou sa totiž ukrýva oveľa zložitejšia konštrukcia v zadnej časti skaly.

Dom je plný prekvapení, predovšetkým pre to, akým spôsobom je do prírodného materiálu zasadený.

"Vzhľadom na vizuálnu zložitosť skál bolo nevyhnutné použiť jednoduché roviny a kocky, aby ste dosiahli vizuálnu rovnováhu," vysvetľuje architekt. Vytvoriť skalu v 3D softvére bol sám o sebe sochársky proces. "Neskôr pri vkladaní domu do skaly som sa snažil udržať jeho vizuálny dopad z úrovne očí čo najmenší a len pri pozorovaní z vtáčej perspektívy je odhalený skutočný rozsah stavby," dodáva.

Zrovnaním drsnej štruktúry skaly s hladkým povrchom betónu a skla dosahuje architekt komplexný vizuálny kontrast, kde sa staré a nové komplementy príjemne dopĺňajú.

Pozrite si galériu

Neviditeľný domov! Organický dom v tvare zelenej vlny je plný prekvapení

Hobitie domčeky nie sú žiadnou novinkou. Dôkazom môže byť retro dom z roku 1985, ktorý vytvoril renomovaný mexický architekt Javier Senosiain. Okrem toho, že vyzerá ako domček z hobitej dedinky, je tiež dokonalým príkladom organickej architektúry. Dizajn stavby čerpá inšpiráciu z okolitej prírody a stavba má minimálny dopad na životné prostredie.

Zdroj: CNC