Hobitie domčeky nie sú žiadnou novinkou. Dôkazom môže byť retro dom z roku 1985, ktorý vytvoril renomovaný mexický architekt Javier Senosiain. Okrem toho, že vyzerá ako domček z hobitej dedinky, je tiež dokonalým príkladom organickej architektúry. Dizajn stavby čerpá inšpiráciu z okolitej prírody a stavba má minimálny dopad na životné prostredie.

​Z exteriéru dom vyzerá ako zelená duna, ktorá sa takmer celá obtáča okolo vnútorných priestorov. Interiér domu je pre okoloidúcich takmer neviditeľný.

"Ak sa chcete prejsť po záhrade, ľahko prejdete aj strechu samotného domu, bez toho aby ste si to uvedomovali," približuje architekt.

Stromy a kríky vytvárajú zelené bariéry, ktoré filtrujú drsné slnečné svetlo, udržujú vnútorné priestory chladné a chráni dom pred prachom a hlukom. Tiež trávnatá strecha chráni pred teplom a chladom, čo pomáha udržať príjemnú klímu vo vnútri stavby.

Hoci organický interiér evokuje skôr jaskyňu, je plný svetla, ktoré do útrob prúdi obrovským preskleným oknom. Steny, stropy a vstavané zariadenia sú vyrobené zo železobetónu potiahnutého pastou z mramorového prášku a bieleho cementu.

Dom sa skladá z niekoľkých komôr. V prvej oválne komore sú umiestnené obývačka, jedáleň a spálňa. Odtiaľ vedie ďalší tunel do druhej komory, kde sa nachádza ďalší priestor na spanie.

Dom podobný vlne nie je Senosiainovou prvotinou. V minulosti architekt navrhol napríklad domy inšpirované tvarom hada, žraloka a kvetom.

Pozrite si galériu

Fanúšik Pána prsteňov si postavil hobití domov: Vyzerá ako skutočný

Hlboká láska ku knihe alebo filmu Pán prsteňov sa môže prejavovať rôzne. Niekto sa len rád ponorí do fantastického svta, iný sa ho rozhodne vytvoriť.

Zdroj: CNC