Obrovské oblúkové okná, tehlové steny, poctivá drevená podlaha, neutrálna paleta farieb a interiér navrhnutý podľa pravítka. To sú prednosti bytu, ktorý vznikol v industriálnych priestoroch niekdajšej továrne na čaj.

Zrekonštruovaný apartmán sa nachádza v priestoroch bývalej továrne na čaj na predmestí Surry Hills v Austrálii. V prevádzke bola naposledy v 20. rokoch minulého storočia. Novú podobu jej vdýchla až architektka Josephine Hurley, ktorá priestor s rozlohou 300 metrov štvorcových premenila na súkromnú dvojposchodovú rezidenciu. Apartmán sa nahádza v horných dvoch poschodiach budovy.

Hlavná úroveň ponúka veľké oblúkové okná, ktoré dávajú priestoru výrazný vzhľad a zároveň prepúšťajú do interiéru dostatok prirodzeného svetla. Moderný dizajn nie je tak okázalý. Architektka ho úmyselne poddimenzovala tak, aby rešpektoval históriu budovy a modernizoval ju pre každodenný život.

Z praktických dôvodov použila pomerne neutrálnu farebnú paletu teplého sivého odtieňu, ktorú dopĺňa prírodné drevo a priame línie nábytku v bielej farbe.

Pôvodne tehlové steny zostali nedotknuté, čo apartmánu dodalo na vzdušnosti a kontraste. Niet núdze ani o rozumné riešenia. Jedno sa nachádza v spálni. To, čo vyzerá ako obyčajné dvere skrine, sú v skutočnosti dvere vedúce do kúpeľne.

Na hornom poschodí sa nachádzala kancelária správcu. Bola kompletne zbúraná a na jej mieste vzniklo útočisko pre hostí. Za sivými dverami sa skrýva kuchyňa. Ozdobou interiéru je medené potrubie, ktoré bolo použité v náhodnom prevedení na vytvorenie osvetlenia v hlavnom obytnom priestore. Byt spríjemňuje solitérna vaňa a priestorná terasa s výhľadom.

Pozrite si galériu

20 domov, ktoré vznikli bez nutnosti rúbať stromy

Môžeme pracovať s prírodou alebo pracovať proti nej. Príkladom prvého prístupu sú architekti, ktorí namiesto rúbania začleňujú stromy do svojich projektov ako súčasť nových stavieb.

Zdroj: CNC