Hongkong má veľmi ambiciózne plány. Chce totiž vybudovať jeden z najveľkolepejších umelých ostrovov na svete. Jedným z hlavných dôvodov je kritický nedostatok voľných pozemkov.

​Projekt Lantau Tomorrow Vision by Hongkongu umožnil postaviť ďalších 260 tisíc rezidenčných nehnuteľností. Odhadované náklady na jeho realizáciu však činia závratných 79 miliárd dolárov - čo sa mnohým ľuďom ani trochu nepozdáva. Uvedená suma totiž predstavuje zhruba polovicu súčasných fiškálnych rezerv mesta.

Skupina zvaná Save Lantau preto podľa CNN nalieha na vládu, aby tento zámer prehodnotila. "Toto bude najdrahší, najzložitejší a najrizikovejší infraštruktúrny projekt v histórii Hongkongu," uviedla vo svojom vyhlásení.

Jej pohľad na vec zdieľa aj organizácie Greenpeace. Tá je presvedčená o tom, že oveľa lacnejšie a súčasne ekologickejšie by bolo zamerať sa na rozvoj tzv. brownfieldov - teda zanedbaných, prípadne i kontaminovaných nehnuteľností.

Pre zaujímavosť doplňme, že podobné úmysly má napríklad aj Dánsko. To nedávno oznámilo, že pri pobreží Kodane by malo vyrásť 9 umelých ostrovov s celkovou rozlohou 3 milióny metrov štvorcových. Tento komplex by mal slúžiť ako podnikateľský hub.

"Myslím, že by sa z toho mohlo stať akési európske Sillicon Valley," zadúfal šéf dánskej obchodnej komory Brian Mikkelsen v rozhovore pre The Guardian.

Ostrovná pevnosť sa zmení na luxusný rezort: Počas druhej svetovej vojny tu mučili 2000 väzňov

Počas druhej svetovej vojny tu bolo väznených asi 2000 ľudí. Väzni boli mučení a dozorcovia ich nechali vyhladovať. Na čiernohorskom ostrove Mamula, ktorý je známy tiež ako Lastavica, vtedy zomrelo asi 130 ľudí. Teraz sa z ostrovnej pevnosti stane luxusný rezort.

Zdroj: CNC