Aké sú najznámejšie ikony 21. storočia? Podľa architekta Changiza Tehraniho sú to emoji. A je si tým tak istý, že nimi ozdobil fasádu bytového domu v Holandsku.

"V klasickej architektúre sa podobné prvky najskôr hojne používali. Fasádu ozdobili napríklad hlavou kráľa. Tak sme si povedali, že použijeme nejakú ozdobu, aby si ľudia o 10 alebo 20 rokov mohli povedať: ´Aha, to je z toho roku!´"

Rezidenčná budova je postavená z niekoľkých kvádrov, ktoré zdobia mriežky zložené z tehlových pilierov a trámov z bieleho betónu. V miestach, kde sa pretínajú, sú kruhy s emotikonmi. Emoji sa objavujú len na strane budovy, ktorá sa otáča k mestu a 150-ročnému dubu. Samotná budova má zmiešané použitie. Na prízemí sú obchody a nad nimi sa nachádzajú byty.

Dizajn 22 emoji bol vypožičaný zo šablón používaných spoločnosťou WhatsApp. Architekti z Attika Architekten vypracovali 3D modely a zaslali ich stavebnej spoločnosti. Tá vytvorila formy pre emoji a postarala sa o odliatie.

Pozrite si galériu

Splnený sen: Prázdninový domček s nádhernými výhľadmi na pláž

Pekný dom na prázdniny môže vzniknúť bez toho, aby narušil okolitú krajinu. Príkladom môže byť stavba, ktorá sa nachádza v Somers asi hodinu od Melbourne. Architektonický ateliér Open Studio ju navrhol pre pár, psa a príležitostné návštevy.

Zdroj: CNC