Pekný dom na prázdniny môže vzniknúť bez toho, aby narušil okolitú krajinu. Príkladom môže byť stavba, ktorá sa nachádza v Somers asi hodinu od Melbourne. Architektonický ateliér Open Studio ju navrhol pre pár, psa a príležitostné návštevy.

Malé mesto pri pláži vzniklo v roku 1920 a dodnes sú v ňom voľné parcely pre rekreantov. Na jednej z nich vznikol nový zvýšený dom, ktorý sa rozprestiera na dvoch poschodiach. Minimalizovalo sa tak zbytočné narušenie vegetácie, väčšina mista zostala stavbou nedotknutá.

Základná hmota domu sa skladá z dvoch kvádrov, ktoré vyčnievajú a vytvárajú balkóny, odkiaľ si môžete najlepšie užiť panoramatické výhľady na záliv West Port. Na druhej strane domu sú veľkoformátové okná, ktoré siahajú od podlahy až k stropu. Vonkajšie materiály a farby sú zvolené tak, aby sa spojili s prírodou.

Dom je rozdelený na tri zóny. Flexibilná otvorená zóna s obývačkou, kuchyňou a jedálňou sa nachádza na hornom poschodí. Hlavná spálňa a spálňa pre hostí sú na dolnom poschodí. Technické zázemie sa nachádza v strede domu.

Minimalistický interiér je ladený do dvoch farieb. Steny sú biele a podlahy, okenné rámy a krb sú z tmavého voskovaného dreva.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC
Tagy: