Unavení turisti, ktorí prechádzajú arktickým terénom severného Nórska, majú nové miesto na oddych. Malá kabína v Hammerfeste, ktorá vyzerá ako pancier korytnačky, vznikla vďaka práci dobrovoľníkov.

Vonkajší plášť turistického úkrytu je vyrobený zo 77 drevených tvarov, ktoré sa skladajú ako 3D puzzle. Vnútri kabíny sú kachle na drevo, posedenie a neuveriteľné výhľady na krajinu.

Útočisko pre turistov navrhol ateliér SPINN Arkitekter. Architekti pri navrhovaní čelili niekoľkým výzvam, vrátane návrhu štruktúry, ktorá by odolala ťažkým arktickým teplotám a vetru. Konečný návrh bol otestovaný na simulovaných búrkach. Druhou prekážkou bol rozpočet, ktorý bol oveľa vyšší, než sa pôvodne predpokladalo.

Kabína bola čiastočne postavená v sklade a potom sa presunula k cieľu. Trvalo celé štyri dni, než sa spojila hlavná konštrukcia. Mimochodom, okrem základov a vodotesnej úpravy plášťa boli všetky stavebné práce na kabíne Hammerfest urobené dobrovoľníkmi. Strávili tu spolu viac než 1500 hodín.

Pozrite si galériu

Drevený dom postavený nad kanadskými lesmi vám vyrazí dych

Dom z dreva nemusí byť nutne zrub, chalupa alebo minimalistická budova. S pozoruhodným nápadom prišli napríklad tvorcovia z peruánskeho architektonického ateliéru Llama Urban Design, ktorí navrhli drevený dom, ktorý spája dve strany malej zalesnenej rokliny v Ontariu. Vďaka nezvyčajnému klenutému tvaru evokuje most vznášajúci sa na bujnou lesnou vegetáciou.

Zdroj: CNC