Dom z dreva nemusí byť nutne zrub, chalupa alebo minimalistická budova. S pozoruhodným nápadom prišli napríklad tvorcovia z peruánskeho architektonického ateliéru Llama Urban Design, ktorí navrhli drevený dom, ktorý spája dve strany malej zalesnenej rokliny v Ontariu. Vďaka nezvyčajnému klenutému tvaru evokuje most vznášajúci sa na bujnou lesnou vegetáciou.

Stavba je usadená medzi dvoma veľkými kopami zeminy a týči sa nad lesom. Základná štruktúra domu je z lepeného dreva. Na oboch stranách domu sa nachádzajú nosníky položené cez údolie, ktoré sú ukotvené v betónovom podloží. Drevená podlaha je položená medzi nosníkmi. Má tvar lichobežníka a vedie nad roklinou. Steny a strop dlhého rovného domu, ktorý meria 230 metrov štvorcových, sú z cedrového dreva. Vnútorné obklady, podlahy a strop sú z miestneho javora.

"Stavby sme umiestnili medzi dva vyrastené javory v najpríkrejšej časti rokliny, hmota domu vďaka tomu má minimálny dopad na parcelu. Línia domu je dlhá 38 metrov a zdôrazňuje okolitý terén,"

uvádza autor návrhu.

Jedna časť fasády je skoro celá presklenená, otvára sa balkón, ktorý ponúka pohľad na jazero. Sklenená plocha vypĺňa tiež medzeru medzi podlahou a stropom, takže obyvatelia majú krásny výhľad do okolitých lesov. Vnútri domu sa nachádza otvorená kuchyňa a minimalisticky zariadená spoločenská miestnosť s krbom. Úložné priestory a skrinky sú z dreva a príjemne dotvárajú minimalistické poňatie domu.

Pozrite si galériu

Svet interiéru nepatrí len Škandinávii: Najobľúbenejšie trendy našich domovov

Zdá sa, že kreativita medzi štyrmi stenami má tiež svoje epochy. Ako keď v nedávnej minulosti chceli byť všetci dídžeji, fotografi a dnes šéfkuchári ako Jamie Oliver. Samozrejme, zrodili sa aj dobrí fotografi a talentovaní gastroblogeri, to je jasné.

Zdroj: CNC