Koľko miesta na život skutočne potrebujete? Zaujímavú odpoveď ponúka rodina, ktorá starý domov v Mexico City vymenila za menší, ale šetrnejší k životnému prostrediu. Vzdať sa pritom nemusela pohodlia, veľkej knižnice ani atypických výhľadov do krajiny.

Projekt, ktorý navrhlo architektonické štúdio Paula Cremouxa, je zaujímavý hneď z niekoľkých dôvodov. Ide o rekonštrukciu domu, ktorá premenila dom s výmerou 839 metrov štvorcových v obydlie na ploche 590 metrov štvorcových. Vnútri je podobné usporiadanie, ale nový dizajn a celkovo lepšie využitie priestoru v interiéri aj exteriéri.

Casa Narau vyniká otvorenými priestormi s dostatkom denného svetla a veľkým vonkajším priestorom. Hlavná spoločenská zóna a jedáleň sa úplne otvárajú na priestornú terasu. Strecha a hlavná terasa sú navrhnuté tak, aby zhromažďovali dažďovú vodu. Po prefiltrovaní sa dá použiť ako pitná.

Podlaha na terase sa rozširuje a prechádza do fasády domu. Zdobí ju atypické okno v jedálni, ktoré vizuálne rozširuje priestor a rámuje výhľady vonku.

Pozrite si galériu

Sklo, oceľ a drevo: Domov nad lomom ako perfektné útočisko

Domov, kde je radosť tvoriť, nemusí byť nutne v srdci svetovej metropoly. Dôkazom je pozoruhodná "škatuľa" z ocele, skla a dreva, ktorá sa nachádza nad opusteným vápencovým lomom v západnej Virgínii od architektov z ateliéru Widermann. Hoci pôsobí ako originálna chata, ide o obytný priestor a dielňu pre parížskeho sochára.

Zdroj: CNC