Domov, kde je radosť tvoriť, nemusí byť nutne v srdci svetovej metropoly. Dôkazom je pozoruhodná "škatuľa" z ocele, skla a dreva, ktorá sa nachádza nad opusteným vápencovým lomom v západnej Virgínii od architektov z ateliéru Widermann. Hoci pôsobí ako originálna chata, ide o obytný priestor a dielňu pre parížskeho sochára.

Dom a štúdio zaberajú príjemnú plochu 195 metrov štvorcových. Cieľom architektov bolo vytvoriť obydlie, ktoré by bolo oddelené a zároveň prepojené s okolitou prírodou.

Dva betónové piliere na prízemí poskytujú podporu pre kváder zo skla a ocele. Väčší zo stĺpov ukrýva kovovú dielňu. Menší obsahuje schodisko, ktoré slúži ako hlavný prístup do domu. Medzi stĺpmi sa nachádza malý dvor s podlahou z dreva. Schody vedú hore k preslenenej obytnej zóne, ktorá poskytuje panoramatický výhľad na lom.

Východný koniec domu tvorí ateliér, do ktorého prúdi prírodné svetlo z troch strán. Centrálna časť nehnuteľnosti obsahuje otvorenú kuchyňu, obývačku a jedáleň. V západnej časti domu je situovaná spálňa majiteľa s vlastnou kúpeľnou a šatňou v rohu miestnosti.

Spálňa pre hostí sa nachádza na juhu. Je prístupná z obývačky, ale nie je súčasťou hlavného obytného priestoru a poskytuje návštevníkom väčšie súkromie.

Interiéry sú moderné a tvoria ich monochromatické plochy s jasne červenými stenami alebo posuvnými dverami.

Pozrite si galériu

Šialený nápad: Na úzkej trojuholníkovej parcele postavili rodinný dom

Zlý tvar pozemku vás nemusí pripraviť o vysnívaný domov. Inšpiráciou môže byť príklad rodiny, ktorá si nechala postaviť dom na stiesnenej parcele v tare trojuholníka v austrálskom Melbourne. Domov pre ňu navrhli architekti z ateliéru OOF! Architektura.

Zdroj: CNC