Zlý tvar pozemku vás nemusí pripraviť o vysnívaný domov. Inšpiráciou môže byť príklad rodiny, ktorá si nechala postaviť dom na stiesnenej parcele v tare trojuholníka v austrálskom Melbourne. Domov pre ňu navrhli architekti z ateliéru OOF! Architektura.

Na pozemku pôvodne stála viktoriánska chata z dreva. Nahradil ju kompaktný moderný dom pre rodinu. Pretože cieľom architektov nebolo demolovať, ale nadviazať na minulosť, chatu starostlivo rozobrali. Každý kus označili, uložili a potom použili na nové konštrukcie. Budova tak nestratila nič zo svojho čara. Využíva ho novým, čerstvým spôsobom.

Majitelia dostali od úradov povolenie zastavať 100% stavebného pozemku. Neostal tak žiadny priestor pre terasu. Architekti vyriešili problém šalamúnsky. Vnútri domu vytvorili miesta, z ktorých je pohodlný prístup k vonkajšiemu prostrediu. Vizuálne riešenie doladili použitím veľkoformátových otvorov a zeleného koberca na schodoch.

Veľké posuvné okenice otvárajú obytnú zónu, takže si môžete pripadať, ako by ste stáli vonku na verande. Dom je tiež perfektne koncipovaný pre krížové vetranie. Miestnosti nie sú široké a na oboch stranách sú okná.

Aby bolo možné vyhovieť potrebám početnej rodiny, je dom rozvrhnutý do niekoľkých poschodí, ktoré spája vertikálne schodisko. Len pár krokov od schodov je krytý vonkajší priestor, kde sa majitelia môžu tešiť výhľadom do susedstva a čerstvým vzduchom.

Pozrite si galériu

Nádherné fotky vily El Capricho od Antoniho Gaudího

Väčšina majstrovských stavieb od architekta Antoniho Gaudího sa nachádza v Katalánsku. Existuje ale jeden klenot, ktorý sa nachádza v severnom Španielsku. Ide o vilu El Capricho, ktorú Gaudí postavil medzi rokmi 1883 a 1885 ako letné sídlo pre bohatého patróna.

Zdroj: CNC