Väčšina majstrovských stavieb od architekta Antoniho Gaudího sa nachádza v Katalánsku. Existuje ale jeden klenot, ktorý sa nachádza v severnom Španielsku. Ide o vilu El Capricho, ktorú Gaudí postavil medzi rokmi 1883 a 1885 ako letné sídlo pre bohatého patróna.

​Stavba známa tiež ako Villa Quijano je živá budova, ktorá je nádherným príkladom Gaudího ranej práce. Nedávno ju v hľadáčiku svojho fotoaparátu zachytil David Cardelús. El Capricho sa podľa neho líši od ostatných Gaudího stavieb predovšetkým farebnou paletou.

"Dom Batlló je modrý, Gaudího hrobka je hnedá. Pre vilu El Capricho je typická jemná rovnováha zelených a oranžových tónov. Dominantný je zelený odtieň, ktorý nájdete aj v okolitej krajine. Sú tu obrovské stromy a vždy zelené kopce a hory," upresňuje Cardelús.

Hľadanie harmónie a rovnováhy v silnej farebnej palete bola pre Gaudího výzva, rovnako ako miešanie rôznych vplyvov. Veža vily El Capricho, ktorá sa nachádza nad hlavným vstupom, je silne inšpirovaná minaretmi. Ukazuje na architektove orientálne tendencie, zatiaľ čo začlenenie liatiny a farebných dlaždíc patrí skôr k secesným trendom. Úžasné sú tiež drobné florálne detaily ako sú plastické tvary slnečníc na keramických obkladoch.

Pozrite si galériu

Barcelona má konečne Gaudího múzeum

Katalánskeho architekta Antoni Gaudího, ktorý dômyselne spojil dekoráciu, architektúru a estetiku, väčšinou netreba predstavovať. Pokiaľ ale niekto jeho stavby nepozná, múzeum v barcelonskej Casa Vicens je perfektným úvodom do jeho úctyhodného diela.

Zdroj: CNC