Katalánskeho architekta Antoni Gaudího, ktorý dômyselne spojil dekoráciu, architektúru a estetiku, väčšinou netreba predstavovať. Pokiaľ ale niekto jeho stavby nepozná, múzeum v barcelonskej Casa Vicens je perfektným úvodom do jeho úctyhodného diela.

Dokonca aj dnes, takmer jeden a pol storočia po dokončení, stavba berie dych. Fasádu zdobí pestrofarebná mozaika, florálne motívy a sošky - nie náhodou je považovaná za jeden z prvých príkladov architektúry Art Nouveau. Pritom ide o vôbec prvú zákazku, ktorú Gaudí získal. Architektovi pomohla naštartovať sľubnú kariéru a zároveň otvorila úplne novú éru v modernej architektúre.

Casa Vicens prechádzala od roku 2015 rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka ktorej tam mohlo vzniknúť Gaudího múzeum. Tera si unikátne interiéry a expozície môžu pozrieť návštevníci z celého sveta.

Keď sa na Gaudího obrátil majiteľ továrne na tehly a dlaždice Manuel Vicens i Mantaner s prianím, aby pre neho navrhol nový dom, mal architekt len 31 rokov. Stavať sa začalo v roku 1883 a kým skončili, ubehli dva roky.

Pozrite si galériu

Casa Vicens sa nachádza v susedstve Gràcia a pôvodne neležala na území Barcelony. Továrnikovi slúžila ako letné vidiecke sídlo. To je tiež dôvod, prečo nenadväzuje na hustú okolitú zástavbu, ale stojí osamotene. Voľne stojaca budova je názornou ukážkou inovatívneho prístupu, s akým Gaudí pracoval s hispánsko-arabskými vzormi a motívmi.

Nejde len o žiarivé farby, použitie tehiel, dlaždičiek a kovu, ale tiež o kombináciu obrazov a skulptúr v exteriéri i interiéri stavby. Všetko spolu sa neskôr stalo poznávacím znamením pre Gaudího dielo.

Po smrti majiteľa Vicensa i Mantanera v roku 1895 stavba prešla niekoľkými stavebnými úpravami. Najvýraznejšou zmenou bolo rozšírenie budovy v roku 1920, ktoré schválil sám Gaudí. Svojmu účelu - teda ako súkromné sídlo - slúžila až do roku 2014.