Nájsť najrýchlejší výťah sveta nie je ťažká úloha - je totiž zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Lenže ako veľký je jeho náskok pred konkurenciou a kde všade sa dá super rýchlymi výťahy prejsť? To teraz zistíte.

Ťin Mao

Mrakodrap v Šanghaji, dokončený v roku 1998, bol s výškou 421 metrov dlhú dobu najvyššou budovou v Číne. Prekonaný bol až po desiatich rokoch susedným Shanghai World Financial Center. Na budove je očividná zrejmá inšpirácia tradičnou architektúrou čínskych pagod. Vrchol budovy je vymodelovaný do tvaru lotosového kvetu, ktorý je v Číne vnímaný ako symbol šťastia.

Zdroj: Klook

​Budova má celkom 88 poschodí, okrem iného aj preto, že osmička je v Číne považovaná za šťastné číslo. Vnútri je k dispozícii celkom 130 výťahov, vrátane dvoch expresných. Najrýchlejší výťah, vyrobený japonskou firmou Mitsubishi, sa pohybuje rýchlosťou 32,7 km / h a trasu z prvého do posledného poschodia urazí v plnej rýchlosti za necelých 46 sekúnd.

John Hancock Center

Za ďalším rýchlym výťahom sa pozrieme do USA, konkrétne do Chicaga v americkom Illinois. Tu stojí siedma najvyššia budova v Spojených štátoch - mrakodrap John Hancock Center, postavený v rokoch 1965 až 1969. Výška budovy je 344 metrov, anténa nainštalovaná na streche potom siaha až do výšky 457 metrov.

Zdroj: Flickr

​Úloha prepravovať obyvateľov a návštevníkov stoposchodového vežiaku má okrem iného aj výťah, dodaný spoločnosťou Otis Elevator Company. Pohybuje sa rýchlosťou 32,9 km / h a z najnižšieho do najvyššieho podlažia sa dostane za 38 sekúnd.

Športovo založení môžu namiesto výťahu použiť pevné schodisko. Každopádne tento spôsobom odporúčame iba fyzicky mimoriadne zdatným jedincom, lebo na nich čaká celkom 1632 schodov.

China World Trade Center Tower III

Vraciame sa do Číny, konkrétne do pekinskej centrálnej obchodnej štvrti Chaoyang. Najvyššou stavbou v rámci komplexu mrakodrapov China World Trade Center je 330 metrov vysoká budova s ​​81 podlažiami, označená rímskou číslicou tri.

Budova sa na prvý pohľad nápadne podobná "dvojčatám" niekdajšieho Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré boli zničené po nárazoch lietadiel 11. septembra 2001. Aktuálne sa jedná o najvyššiu stavbu v Pekingu.

Zdroj: Flickr

​Stavba prebiehala v rokoch 2005 až 2010 a teraz budova slúži ako päťhviezdičkový hotel s 278 izbami a kancelárske priestory. Prepravu medzi poschodiami zabezpečuje celkom tridsať výťahov.

Štyri najrýchlejšie výťahy Schindler 7000 slúžia ako expresné a pohybujú sa rýchlosťou 36,0 km / h, pričom na túto hodnotu sa dostanú za necelých jedenásť sekúnd. Cesta z prízemia do 64. poschodia trvá len 33 sekúnd.

Shanghai World Financial Center

Opäť sa presunieme do Šanghaja, kde na nás čaká 492 metrov vysoká budova Svetového finančného centra. Tá je so 101 poschodiami (z toho štyrmi podzemnými) deviatou najvyššou budovou na svete a štvrtou najvyššou stavbou v Číne.

Ide o mrakodrap so zmiešaným využitím - nájdeme v ňom kancelárie, hotely, konferenčné miestnosti, vyhliadkové poschodia a nákupné centrum. Dá sa povedať, že Shanghai World Financial Center je takým "mestom v meste".

Zdroj: Shutterstock

​Hotel Park Hyatt Shanghai sa skladá zo 174 izieb a apartmánov, situovaných v 79. až 93. podlaží. V čase dokončenia bol najvyššie umiestneným hotelom na svete. Aktuálne je v tomto smere tretí, pričom prvá priečka patrí hotelu Ritz-Carlton v Hong Kongu, ktorý sa nachádza na 102. až 118. poschodí mrakodrapu International Commerce Centre.

V budove je inštalovaných celkom 31 výťahov, pričom najrýchlejšie z nich sú dvojposchodové a jazdia rýchlosťou 36,0 km / h. Dodala ich nemecká firma ThyssenKrupp a pasažierov z najnižšieho do najvyššieho poschodia prepravia za 49 sekúnd.

Sunshine 60

Za ďalším rýchlym výťahom sa pozrieme do japonského hlavného mesta Tokio. Tu už od roku 1978 stojí 60-poschodový mrakodrap Sunshine 60, vysoký 239,7 metrov, ktorý bol až do roku 1991 najvyššou budovou v Japonsku.

Budova bola stavaná s ohľadom na lokálne podmienky - odolá teda zemetraseniam aj silnému vetru. V 1. až 9. podlaží sú komerčné priestory, kde nájdeme poštu, banky, výstavné siene, kaviarne, zdravotné stredisko a denné centrum. Kancelárske priestory zaujímajú podlažia s číslami 10 až 57, v 58. a 59. poschodí sa nachádza reštaurácia.

Zdroj: Flickr

​Budovu obsluhuje celkom štyridsať výťahov, pričom ten najrýchlejší z nich jazdí z prízemia priamo na vyhliadku v 60. poschodí. Vstupné činí 620 japonských jenov, čo je v prepočte približne 5 eur.

Za túto sumu sa budete môcť nielen pokochať výhľadom do vzdialenosti až 100 kilometrov, ale tiež sa zviesť jedným z najrýchlejších výťahov na svete. Dodala ho firma Mitsubishi a šesťdesiat poschodí zdolá za 24 sekúnd. Maximálna rýchlosť dosahuje 36,0 km / h.

​Burdž Chalífa

Pokračujeme do Dubaja v Spojených arabských emirátoch, kde stojí najvyšší mrakodrap sveta, ktorý bol postavený v rokoch 2004-2010. Impozantná výška 829,8 metrov je síce docielená anténou, avšak aj tak je najvyššie poschodie v úctyhodných 584,5 metroch.

Burdž Chalífa bola pre zainteresované firmy veľkou výzvou. Bolo nutné vyriešiť niekoľko problémov, okrem iného napríklad vplyv vetra na stavbu. Výsledné pohyby v horných poschodiach sa stali dominantnými faktormi celej konštrukcie.

Zdroj: Flickr

​Budova využíva vysokorýchlostné kyvadlové výťahy, ktoré cestujúcich transportujú do vyšších poschodí, kde prestupujú do "lokálnych" výťahov, ktoré ich odvezú do požadovaného podlažia. Rýchlovýťahy držia rekord v najdlhšej vzdialenosti od najnižšieho poschodia po najvyššiu.

V budove nájdeme celkom 57 výťahov, pričom k najrýchlejším patria dvojposchodové výťahy firmy Otis s kapacitou 12 až 14 osôb v kabíne. Pohybujú sa opäť rýchlosťou až 36,0 km / h a svoju trasu prejdú za 1 minútu a 22 sekúnd.

Yokohama Landmark Tower

S druhým miestom sa opäť vrátime do japonskej Jokohamy, kde od roku 1993 stojí druhá najvyššia stavba v krajine vychádzajúceho slnka - 296,3 metrov vysoká Yokohama Landmark Tower.

V 49. až 70. podlaží je hotel s celkovým počtom 603 izieb. Spodných 48 podlaží obsahuje obchody, reštaurácie, kliniky a kancelárie. V (skrytom) 71. poschodí sú seizmické tlmiče, umiestnené v rohoch budovy, ktorých úlohou je eliminovať vplyv častých zemetrasení. V 69. poschodí sa nachádza vyhliadka Sky Garden, z ktorej možno vidieť mesto a v jasných dňoch tiež horu Fudži.

Zdroj: Wikimedia

​73-poschodovú budovu obsluhuje celkom 79 výťahov, okrem iného aj druhý najrýchlejší (do roku 2004 mu patrila prvá priečka) výťah na svete, vyrobené firmou Mitsubishi. S maximálnou rýchlosťou 45,0 km / h zvládne dosiahnuť 69. podlažie len za 40 sekúnd.

Tchaj-pej 101

Bývalého rekordmana nájdete v ôsmom najvyššom mrakodrape sveta, ktorý sa nachádza v Tchaj-peji, hlavnom meste Čínskej republiky na Taiwane. Budova vysoká (i s anténou) 509,2 metrov má 101 nadzemných a 5 podzemných podlaží.

Slávnostné otvorenie prebehlo na Silvestra roku 2004. Vzhľadom pripomína bambusovú stonku a tiež tak funguje. Každá sekcia konštrukcia funguje ako samostatný celok, vďaka čomu je celá budova pevnejšia, pružnejšia a ľahšia.

Zdroj: Flickr

​Pri silnom vetre či zemetrasení udržiava budovu v stabilnej pozícii vyvažovacie teleso, ktoré je umiestnené na úrovni 88. až 92. poschodia. Svoju pomalšou reakciou na pohyb domu pôsobí do protismeru a pomáha držať budovu v stabilnej pozícii.

Hlavný výťah jazdí medzi prízemím a 91. poschodím, jeho kabína pojme až 24 osôb s celkovou hmotnosťou 1600 kg. Vďaka maximálnej rýchlosti 60,6 km / h bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najrýchlejší výťah na svete. Ale už bol prekonaný.

Guangzhou CTF Finance Centre

Guangzhou Chow Tai Fook Finance Center (označovaný aj ako "Východná veža") je 530 metrov vysoký mrakodrap v čínskom Zhujiangu. Jeho 111 nadzemných a päť podzemných poschodí obsluhuje celkom 95 výťahov.

Dva z výťahov patria k najrýchlejším na svete - už v roku 2014 oznámil ich výrobca, japonská spoločnosť Hitachi, že kabíny budú schopné dosahovať rýchlosť až 71,9 km / h. Trasu z prízemia do 95. poschodia, dlhú 440 metrov, tak absolvujú za necelých 43 sekúnd.

Zdroj: Flickr

​Oba výťahy slúžia na prepravu cestujúcich od vchodu do haly. V máji 2016 boli prvýkrát testované a dosiahli sľúbené maximálne rýchlosti. Na dosiahnutie maximálnej rýchlosti používajú výťahy v Guangzhou CTF Financie Center synchrónne motory s permanentnými magnetmi.

Tlak vzduchu je nastavený tak, aby sa zabránilo zaliehaniu v ušiach. Núdzové brzdy sú schopné odolať teplotám až 300 ° C. Popri dvoch najrýchlejších výťahoch má budova 28 dvojpodlažných výťahov (s rýchlosťou 9 až 27 km / h), 13 vysokorýchlostných výťahov (12,6-36, km / h) a ďalších 52 výťahov, dosahujúcich stredné a nízke rýchlostí.

Shanghai Tower

Za súčasným držiteľom rekordu sa už po niekoľkýkrát vrátime do čínskeho Šanghaja, kde stojí 632 metrov vysoká budova Shanghai Tower. Jej 128 nadzemných a 5 podzemných poschodí obsluhuje celkom 106 výťahov.

Z radu rekordných parametrov spomeňme napríklad najvyššie položenú vyhliadku, umiestnenú v 118. poschodí vo výške 565 metrov. Tá však bola otvorená verejnosti až v apríli 2017.

Zdroj: Flickr

​Výťahový dopravný systém pre Šanghajskú vežu bol navrhnutý americkou firmou Edgett Williams Consulting Group, ktorej hlavným konzultantom bol Steve Edgett. Edgett vytvoril systém, v ktorom sú kancelárske poschodia obsluhované zo štyroch vstupných hál, pričom z každej jazdia dvojposchodové výťahy. Do hotela vo vyšších poschodiac sa cestujúci dostanú s prestupom vo 101. poschodí.

Vyhliadku spájajú s prízemím tri vysokorýchlostné kyvadlové výťahy, dosahujúcerýchlosť až 73,8 km / h. Výrobcom je japonská firma Mitsubishi Electric Corporation. Výťahy v Shanghai Tower sú aktuálne zapísané v Guinessovej knihe rekordov ako najrýchlejšie na svete.

Doterajší mrakodrapový boom nie je nič v porovnaní s tým, čo nás čaká

Nikdy sa nestavalo také množstvo mrakodrapov ako v súčasnosti a do ich výstavby sa zapája viac miest ako pred desiatimi rokmi. Budeme si nakoniec musieť zvyknúť na vertikály?

Zdroj: CNC