Pokiaľ si myslíte, že nemáte čo skrývať, skúste stráviť pár dní a nocí v priehľadnom dome v japonskej metropole Tokiu.

Pozoruhodný dom s veľkosťou 278 metrov štvorcových navrhol architekt Sou Fujimoto. Inšpiráciou mu vraj boli naši predkovia, ktorí obývali stromy. Budova síce ponúka veľa denného svetla, ale súkromie tu nemáte absolútne žiadne. Žiadna miestnosť nie je izolovaná, všetko je navzájom prepojené a vystavené na obdiv.

Budova je svojím vzhľadom a štruktúrou odlišná od susedných domov. Interiér nerozdeľujú steny, sú tu len veľkoformátové okná, ktoré tvoria fasádu. Interiér domu je vybavený klasickým nábytkom. Sú tu stoly, skrine, knižnica, postele, kuchynská linka - skrátka všetko, čo nájdete v akomkoľvek inom dome.

Základom trojposchodového domu je biela konštrukcia z oceľových rámov. Strom napodobňuje len z pohľadu funkcie, nejde o priame kopírovanie. Jednotlivé poschodia tak slúžia ako vetvy, na ktorých sa môžete zabývať. Kontakt s prírodou umožňuje zeleň, ktorá sa nachádza na rôznych poschodiach aj na strešnej záhrade.

Pozrite si galériu

Apartmán ako iglu: Moderný domov šikovne ukrýva spálňu i úložné priestory

Tradičné obydlie domorodých obyvateľov igloo obvykle nebýva inšpiráciou pre moderný rezidenčný dizajn. Pri poslednom projekte od Flaken Reynolds je to inak.

Zdroj: CNC